Le a tévhitekkel! Ezt kell tennünk méhcsípés esetén

A méhek önszántukból nem támadnak az emberre. Mi a teendő, ha mégis méhcsípést szenvedünk el?

2024. július 5., 09:58

Szerző:

Sokan tartanak attól, hogy a rovarcsípéseket követően kialakuló bőrtünet egyúttal allergiát is jelent a csípésre. Rovarcsípés esetén számos méreganyag jut a szervezetbe, azonban legtöbbször nem allergiás, hanem inkább a méreg okozta veszélytelen, helyi bőrreakcióról van szó – írja a Házipatika. Ha még sohasem történt méh- vagy darázscsípésünk, laboratóriumi vérvizsgálattal könnyen meggyőződhetünk arról, hogy allergiások vagyunk-e valamelyik (vagy akár mindkét) rovar mérgére. A laboratóriumban mindkét vizsgálatot elvégzik, így nem szükséges átélni a méhcsípés okozta allergiás reakciót, hiszen jóval előbb tisztában lehetünk az allergia tényével.

Ezt kell tennünk méhcspés esetén

A mézelő méh meghal a csípés következtében. Ez azért történhet, mert a fullánkja beleakad a bőrbe, és már nem tudja leválasztani a fullánkot a teste többi részétől.

  • Menjünk biztonságos helyre. A méh csípésekor nemcsak mérget (úgynevezett apitoxint) bocsájt ki, hanem egy olyan feromont is, mely a közelben lévő többi méhet is figyelmezteti a veszélyhelyzetre, és támadó magatartást vált ki belőlük.
  • A lehető leghamarabb távolítsuk el a fullánkot. Bármilyen furcsa, a fullánk csípés után akár egy percig is pumpálhatja a mérget az áldozat szervezetébe. Gyorsan és hatékonyan igyekezzünk kiemelni, ugyanis előfordulhat, hogy a méregzsákot is összenyomjuk, így még nagyobb mennyiségű méreg kerülhet a szervezetbe.
  • Mossuk le az érintett területet, és tegyünk rá jeget legalább 20 percre.  Így az erek összehúzódnak, lassul a méreg felszívódása, enyhül a fájdalom és a viszketés.
  • Fájdalomcsillapító gyógyszer javasolt erősebb fájdalom esetén.
  • Forduljunk orvoshoz a súlyosabb allergiás reakció (anafilaxiás sokk) legenyhébb jelére. Azonnal, az első, enyhe allergiás tünet esetén is hívjunk mentőt!
Évek óta tartja magát az a tévhit, hogy a csípés okozta allergiás reakció enyhítésére kálciumot kell szedni. A kalcium hatásosságát allergiás reakció esetén egyetlen vizsgálat, tanulmány vagy nemzetközi ajánlás sem támasztja alá. 

A méhméreg (és a darázsméreg!) egyik összetevője a melittin , ez okozza a csípés után a fájdalmat. Hisztamin is található benne, ezért viszket, ég, duzzad a bőr. Kálcum helyett a szervezetnek antihisztaminra van szüksége a tünetek enyhítéséhez.  Hatékony segítség lehet az antihisztamint , szteroidot vagy mentolt tartalmazó kenőcs.

A kálcium beszedése azért is ellenjavalt az allergológusok szerint, mert megnyugtatja a beteget, és nem fordul gyorsan orvoshoz súlyos reakciók esetén se.

A méhcsípás anafilaxiás sokkot okozhat

Normál esetben bőrpír, kisebb duzzanat a csípés helyén és kisebb-nagyobb fájdalom alakulhat ki. A tüneteket gyakran felerősítheti a félelem vagy pánik, fizikai terhelés, meleg, az alkohol vagy egy már meglévő szív- és érrendszeri megbetegedés. Azonban a rendkívül súlyos és rövid idő alatt kialakuló anafilaxiás sokk komoly életveszélyt jelenthet. A méh- és más rovarcsípés gyakori oka az anafilaxiának.

Az anafilaxia tünetei: csalánkiütés, az arc, torok vagy a nyelv duzzanata, nehézlégzés, légszomj, zihálás, szédülés, szemviszketés, szemhéjak feldagadása, szapora és szabálytalan szívverés, hányinger, hányás, hasmenés, eszméletvesztés. Legsúlyosabb esetben rövid időn belül kialakulhat az életveszély vagy bekövetkezhet a halál.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

07:33

A Kúria honlapján vasárnap közzétett végzés szerint a testület a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi határozatát részben megváltoztatva elrendelte a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat átvizsgálását, újraszámlálását és a főpolgármester-választás eredményének az érvényes szavazatok újraszámlálása alapján meghatározott megállapítását.