Zalatnay Sarolta új hungarikum bejegyzéséért küzd: ezt szeretné elismertetni

Zalatnay Sarolta friss nyilatkozatában olyasmire hívja fel a figyelmet, ami szerinte ugyanúgy a magyarság csúcsteljesítménye, mint pl. a dobostorta, a Kodály-módszer vagy a teqball. Ön szerint? Várjuk a szavazatát!

2024. szeptember 26., 10:05

Szerző:

Zalatnay Sarolta javaslata nyomán felmerül a kérdés, hogy lehet-e egy tévéműsor hungarikum. Végülis miért ne?

Zalatnay Sarolta új hungarikumot szeretne

Még mielőtt Zalatnay Sarolta javaslatába belemennénk, nézzük meg, hogy mi is a hungarikum törvényi definíciója:

„Megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természeti érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungarikum Bizottság hungarikummá minősít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum.”

Az eddig bejegyzett hungarikumokból 154 darab van, méghozzá olyan kategóriákra osztva, mint például agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, turizmus és vendéglátás vagy sport. Ez utóbbi kategóriában, igen, hungarikum a teqball (a pingpong és a foci ötvözete).

Nos, amit Zalatnay Sarolta javasol, az a leginkább a kulturális örökség kategóriába illene, hiszen itt hungarikumnak van már nyilvánítva többek között a táncházmódszer mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modellje, a mohácsi busójárás, a solymászat, a magyar operett, a 100 Tagú Cigányzenekar művészi és hagyományőrző teljesítménye, a Magyar népmesék rajzfilmsorozat, illetve a füredi Anna-bál.

Zalatnay Sarolta: legyen hungarikum a Táncdalfesztivál!

Zalatnay Sarolta azt javasolja a Bors című lapban megjelent, friss interjújában, hogy legyen hungarikum a Táncdalfesztivál is. Klasszikus táncdalfesztivál hat darab volt, ezeket 1966 és 1972 között rendezték nyaranként. 1970-ben nem volt Táncdalfesztivál, és aztán '73-tól '76-ig szintén nem. 1977-ben Metronóm címmel tért vissza a dalverseny egy alkalommal, majd 1981-től változó rendszerességgel és névvel popfesztiválként emlegették az eseményt, igaz, 1992-ben és '93-ban volt még egy-egy Táncdalfesztiválnak nevezett esemény Egerben, de a műsor akkor már távolról sem bírt azzal a jelentőséggel, mint a '60-as, illetve '70-es években.

Pont idén harminc éve volt utoljára ilyen dalverseny a Magyar Televízióban, ez volt a Fesztivál '94, amit Bayer Friderika nyert meg a Kinek mondjam el vétkeimet? című számmal. A nyereménye részben az volt, hogy képviselhette Magyarországot az 1994-es Eurovíziós Dalfesztiválon. Ilyen szempontból a 2012 óta futó, A Dal című program a Táncdalfesztiválok utódjának is tekinthető.

Na de hallgassuk meg végre, mit mond Zalatnay Sarolta:

„Koncz Zsuzsától, Kovács Katin át Aradszky Lászlóig mindenkit ezen keresztül ismert meg az ország. Emlékszem, 1967-ben a győztes dalomra három millió kézzel megírt szavazat érkezett postán. Gondoljunk bele, micsoda erő volt a Táncdalfesztiválokban, ha ennyi embert vett rá arra, hogy levelet írjon, borítékot címezzen, és elmenjen a postára, és fizessen azért, hogy eljusson a TV-hez! Magyar dalok szóltak a magyar emberekhez, ráadásul, ha jól tudom, a maga nemében világelső és műfajteremtő is volt ez a gigabuli. Nagyon szeretném, ha azok, akiknek módjukban áll hungarikummá tenni valamit, meghallanák ezt az alulról építkező kezdeményezést, amit már most több ismert zenész támogat.”

Nem világos, hogy Zalatnay Sarolta mire gondolhat, amikor azt mondja, hogy világelső és műfajteremtő volt ez a tévéműsor, hiszen a könnyűzenei, tévés, fesztiválnak nevezett dalversenyek már több, mint tízéves múltra tekintettek vissza Európában, amikor itthon megrendezték az első Táncdalfesztivált. Az Eurovíziós Dalfesztivál ugye 1956 óta létezik, de persze ez nem csak egy nemzet dalait vonultatja fel. Egy nemzet dalait versenyezteti azonban a Sanremói Dalfesztivál, ami pedig még régebbi: 1951-ben rendezték meg először a Ligur-tenger partján az olasz dalok versenyét, az első években még csak rádiós közvetítéssel, de 1955 óta a mai napig minden évben megy a Sanremói Dalfesztivál a RAI-on.

Persze ettől függetlenül, illetve ezzel együtt még lehetne hungarikum a Táncdalfesztivál: ön mit gondol? Várjuk a szavazatát!

(Kiemelt kép: Zalatnay Sarolta Instagramja)