Vészhelyzet – Alföldi Róbert a 30. évfordulón így emlékszik Carter dokira: Nagyon sokban hasonlított rám

Alföldi Róbert volt Noah Wyle, azaz Carter doktor szinkronhangja a '90-es évek legendás kórházsorozatában.

2024. szeptember 24., 10:44

Szerző:

1996. január 6-án kezdte vetíteni a Magyar Televízió a Vészhelyzet című sorozatot, ami mint a világon mindenhol, itthon is hatalmas hatással volt a nézőkre, és nagyban hozzájárulva Alföldi Róbert népszerűségéhez. Ő volt ugyanis a sorozat talán legszimpatikusabb karakterének, Carter doktornak a magyar hangja, és ő volt az a szereplő, aki az első évad színészei közül a legtovább kitartott a sorozat mellett: tizenegy évig volt a főszereplők között, és a tizenkettedik évad után is visszatért még néha-néha egy-egy epizódra.

Alföldi Róbert és a Vészhelyzet

Az amerikai tévénézők már a második évad felénél tartottak, amikor itthon mi elkezdhettük figyelni a Vészhelyzetet: az első évad kint 1994 szeptemberében indult, így most volt a harmincadik évfordulója a sorozat indulásának. Erről Alföldi Róbert külön posztban emlékezik meg a hivatalos Facebookján.

„Harminc éve, 1994. szeptember 19-én indult útjára az amerikai NBC televízión a minden idők egyik legjobb tévésorozataként tisztelt Vészhelyzet, ami akciófilmre hajazó jeleneteivel teljesen megújította nemcsak a kórházsorozatok, hanem úgy általában a tévésorozatok műfaját. A Michael Crichton író forgatókönyvéből, Steven Spielberg közreműködésével elindított Vészhelyzet nézettségi csúcsokat döntött, a kritikusok imádták, és több mint hárommilliárd dolláros bevételt termelt, míg 2008-ban, a 15. évad után végleg befejezték.
Magyarországon 1996-tól lett sokak életének része a valóságban is létező chicagói Cook megyei kórházban játszódó, feszes tempójával teljesen újat hozó sorozat.
Több, mára igen ismert színész szinkronos pályafutása kezdődött a sorozattal, így a Carter dokit szinkronizáló Alföldi Róbertnek is ez volt az első jelentős szinkronmunkája.
«Nagyon sokban hasonlított rám. Akkor kezdtem én is a pályámat, hittel lelkesedéssel, és persze egy csomó hibával, lelki megrázkódtatással. De Carter doki is hihetetlen szerelmese és elkötelezettje volt saját szakmájának. Talán az egyik legemberibb karakter a sorozatban.»”

– áll az alábbi posztban, hozzá Carter doki egy jelenetével.

Alföldi Róbert 30 évvel ezelőtt

Alföldi Róbert egyébként 1992-ben szerezte meg a diplomáját a Színház- és Filmművészeti Főiskolán (akkor ugye még főiskola volt), és azonnal szerződött a Vígszínházhoz. Itt rendezett először, ebből az alkalomból készült a következő interjú 1995-ben – akkor, amikor Amerikában már ment a Vészhelyzet, de a magyar közönséget még hónapok választották el a hazai premiertől. Alföldi Róbert már túl volt az első rendezésén, amikor a Magyar Televízióban Carter doki magyar hangjaként is bemutatkozott.

(Kiemelt kép: YouTube/Stúdió '95)