Udvaros Dorottya így kritizálja Alföldi Róbertet azért, ahogy kirúgta Benedek Miklóst a Nemzetiből

Udvaros Dorottya friss interjújában arra emlékszik vissza, amikor Alföldi Róbert a Nemzeti Színház igazgatója lett, és megérkezésekor rögtön 19 embert kirúgott, köztük az idén elhunyt Benedek Miklóst.

2024. július 10., 13:48

Szerző:

Udvaros Dorottya volt a Partizán nevű YouTube-csatornán Gulyás Márton vendége a napokban, és bár az interjú kapcsán elsősorban a Vidnyánszky Attilával kapcsolatban elhangzottak kapták a legnagyobb visszhangot, talán érdemes kiemelni azt is, amit a nemzet színésznője arról mond, amikor Alföldi Róbert megérkezett a Nemzeti Színházba igazgatóként 2008-ban.

Udvaros Dorottya, Alföldi Róbert, Benedek Miklós

Udvaros Dorottya rögtön az induláskor 2002-ben lett a Nemzeti Színház társulatának tagja, ahova Benedek Miklós egy évvel később, 2003-ban érkezett meg. Jordán Tamás szintén 2003-ban lett a Nemzeti Színház igazgatója, de a pozícióból Udvaros Dorottya és a társulat legnagyobb megdöbbenésére 2008-ban távozott. Ekkor érkezett a helyére Alföldi Róbert, aki új igazgatóként hamarosan több színészt is elbocsátott a Nemzetiből, köztük Benedek Miklóst. Erről így beszél Udvaros Dorottya az alább megtekinthető interjúban:

„A Tamás után jött a Robi, aki kirúgott nagyon sok embert. Szám szerint tizenkilencet. Úgyhogy egy ilyen sokkos helyzettel indult a következő periódus. Mondjuk például Benedek Miklóst kirúgta, amire máig nem tudok magyarázatot találni. Mert azt lehet mondani egy idős színésznek, hogy »Miklós, nem tudom, hogy miben tudunk együtt dolgozni, de gondolkodni fogok, hogy neked méltó feladatot találjak. Lehet, hogy idén nem, de jövőre igen... Szóval egy ember, aki valamikor téglajegyeket gyűjtött együtt Gobbi Hildával azért, hogy legyen egy Nemzeti Színház, az egyszer csak ott áll, elmúlt hatvan évesen, és azt mondják, hogy »Ne haragudj, nem tudunk veled dolgozni, te már itt nem kellesz«.”

Udvaros Dorottya úgy érzi, Benedek Miklóssal szemben az lett volna inkább fair, ha kap legalább egy esélyt a frissen érkezett igazgatótól:

„Lehet azt mondani, hogy »Nézzük meg, Miklós a következő szezont, jó, adjunk egymásnak időt, én most nem tudom eldönteni, hogy miben dolgozzunk együtt. Úgy érzem, hogy másfajta színházeszményt képviselünk, de adjunk magunknak egy évet és lássuk meg, hogy mi fog történni!« És akkor neki is van ideje, az illető színésznek gondolkozni azon, hogy körülnézzen-e, hogy esetleg elmegy máshová satöbbi satöbbi, vagy azt mondja, hogy megpróbál egy éven keresztül minél többször kommunikálni az igazgatóval és azt mondani, hogy »Figyelj, volna egy ötletem, mi lenne, ha benne lennék ebben, vagy csinálnék egy önálló estet a stúdióban« vagy bármi. De egy ilyen helyzetre nagyon nehéz jól reagálni. És pláne nem... egy fiatalt is megtör egy ilyen dolog, de egy idős színészt azt hiszem, hogy még inkább. Ő hirtelen nem tudott ezzel mit kezdeni.”

Benedek Miklós 2009-es elbocsátása után nyolc évig szabadúszó volt, majd 2017-ben az Orlai Produkciós Iroda társulatának tagja lett. 2023. szeptember 6-án választották a nemzet színészévé Balázsovits Lajos helyére. Utoljára 2023. december 16-án állt színpadra, idén januárban hunyt el, visszaemlékezései nemrég jelentek meg könyv formájában.

Így értékeli Udvaros Dorottya az Alföldi-korszakot

Emlékezetes, hogy Udvaros Dorottya volt a főszereplője Alföldi Róbert eddigi egyetlen filmrendezésének, ez volt a 2007-ben bemutatott Nyugalom. A tavaly bemutatott Cicaverzum című filmben mindketten feltűntek színészként.

Udvaros Dorottya mindenesetre a következőkkel reagál arra, hogy Alföldi Róbert időszakát szokás a Nemzeti Színház aranykorának tekinteni:

„Szerintem a Jordán alatt is voltak nagyon jó előadások. [...] A Robi progresszívebb színház volt, ez kétségtelen. Mindazok, akik ezt várják el a színháztól és kevésbé a klasszikusabb előadásokat, ők nagyon szerették. És egyébként én is, egy csomó darabban benne voltam, játszottunk is együtt, nagyon sok mindent nagyon szerettem. [...] A társadalmi elismertsége lehet, hogy erősebb volt.”

Érdemes alább megtekinteni a teljes interjút, ha ön még nem látta volna.

(Kiemelt kép: YouTube/Partizán)