Benedek Miklós így vall fia elvesztéséről a könyvében: Hogy Tibort nem láthatom, és nézni Évát, hogy nem bírja…

Megjelent a Maradok tisztelettel, Benedek Miklós című könyv, pár idézettel ajánljuk az ön figyelmébe!

2024. július 5., 11:20

Szerző:

Benedek Miklós még maga kezdte el írni ez a kötetet, de most Vajda Katalin szerzői közreműködésével jelent meg a legendás, januárban elhunyt színész életéről szóló könyv.

Benedek Miklós és a felesége, Éva

Benedek Miklós és későbbi felesége Hodgyai Éva már fiatalon összekerült. Összeházasodtak, majd két gyerekük született: a 2020-ban elhunyt Benedek Tibor vízilabdázó, valamint Benedek Albert író, fordító. A feleségéről, a házaséletről így ír Benedek Miklós:

„Itthon a feleségem a főnök. Soha életemben nem fizettem be egyetlen számlát sem. Közértbe nem járok. Egyáltalán nem járok vásárolni. Az se tudom, mennyibe kerül egy liter tej. Én keresem a pénzt, és Éva költi el, de nekem ez így teljesen rendben van. Minden pénzt, amit keresek, neki adok. Persze csak virtuálisan, hiszen egy fillér kápét nem kapok. A számlámat ő kezeli. Halvány gőzöm sincs, hogy azt hogy kell kezelni. Semmit nem tudok a pénzről, viszont azóta van tartalékunk. Az igaz, nem járok sehova, nem költök semmire, nem veszek szép ingeket. De ma már ez megfelel…”

Emlékeztetnek a fenti sorok a Vágó István életéről szintén nemrégiben megjelent könyvről, amiből kiderül, hogy a legendás kvízmester sem volt különösebben járatos a hétköznapi élet ilyen alapvető dolgaiban, sosem tudta, hova és milyen számlát kell befizetni, nem használt bankkártyát.

Benedek Miklós így vallott édesapja és fia elvesztéséről

Benedek Miklós édesapja Benedek Tibor színész, konferanszié volt, aki betegségtől való félelmében 52 éves korában, 1963-ban önkezével vetett véget életének, tíz nappal Benedek Miklós 17. születésnapja előtt. Halála után 9 évvel született meg a későbbi vízilabdázó, aki nagypapája keresztnevét kapta.

 Benedek Tibor 1962-ben. Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Élete legnehezebb pillanatairól Benedek Miklós így vall a könyvben:

„Itt ültem, ahol most. Ő leült velem szemben, és elmondta, hogy tulajdonképpen mi van vele. A fájdalmat, amit a hiánya miatt érzek, nem lehet se filozófiai, se tudományos alapokon megmagyarázni. Tudom, aki megszületik, az meghal, ez a természet rendje. De az nem természetes, hogy az apám előveszi a kalapácsot, előveszi a létrát, beüt egy szöget a falba, felrakja a kötelet, csomót köt rá, és arra felakasztja magát. Én ezalatt egy moziban ülök, és élvezem a filmet. De hogy Tibort nem láthatom a vízben vagy a parton, és nézni Évát, hogy nem bírja… Ezekről nem lehet érzelem nélkül beszélni. Ezeket nem lehet érzelem nélkül elmondani. Mióta Tibor nincs, vagyis hát úgy nincs, mert bennem ugyanúgy van, azóta az apahiány egészen másfele ment. Most sokkal több időt töltök azzal, hogy megértsem, mi történt. Mi történt Tiborral? Ez sokkal több érzelem, sokkal több… Egyszerűen a szívem nem bír beszélni, csak a tudatom beszél.”

A könyvből további részleteket olvashat a Story.hu-nál.

Ha úgy érzi, segítségre van szüksége, a lelki elsősegély-szolgálat a nap 24 órájában elérhető! Hívja most a bármely szolgáltatótól ingyenesen hívható telefonszámot: 116-123!

(A kiemelt képen Benedek Miklós 1972-ben látható az Egyetemi Színpadon. Forrás: Fortepan/Tibor)