Alföldi Róbert szerénytelen nyilatkozata: Amit mi megcsináltunk, arról 150 év múlva is beszélni fog mindenki

Alföldi Róbert azt mondja, kipucolt a lelkéből mindent, ami koszos, csúnya, ronda, átlátszó, méltatlan vagy piti.

2024. július 2., 10:56

Szerző:

Az Itthon otthon sorozat évadzáró vendége Alföldi Róbert és Csáki Judit voltak. Rajtam nem múlt című könyvük kapcsán kérdezte őket a KultPult házigazdája, Bencze Mariann, és minderről a Rólunk című YouTube-csatornán lehet megnézni egy videót, amit alább ajánlunk az ön figyelmébe.

Alföldi Róbert büszke

Az interjúban arra a kérdésre, hogy mi jut eszébe, ha visszatekint a Nemzeti Színház élén töltött 5 évére, Alföldi Róbert a következőket válaszolja:

„Nekem ami eszembe jut, az a végtelen büszkeség és boldogság. Nekem az jut eszembe, hogy mi ott megcsináltunk valamit, amiről tizenvalahány év óta is ugyanúgy beszél mindenki, szerintem – hadd legyek szerénytelen – 30 év múlva is beszélni fog mindenki, és még szerénytelenebb: 150 év múlva is beszélni fog mindenki. Nekem ez töltést ad, nekem ez fény, ez mosolygás. [...] Azt a sok szart, ami ott volt a végén, azt halálkomolyan mondom, azt az ember kipucolja a lelkéből, mert közben meg olyan dolog történt ott velünk, ami nagyon kevés embernek adatik meg ebben a magyar színházi szakmában. Én azt viszem mindig magammal. [...] Nekem az van a [Nemzeti Színház] Részvénytársaságból. És nem az a sok-sok koszos, csúnya, ronda, átlátszó, méltatlan, piti dolog, ami ott történt a végén-közepén-elején.”

Alföldi Róbert, Csáki Judit és Vidnyánszky Attila

Az interjúban Csáki Judit újságíró, aki az Alföldi Róbertről szóló könyveket is írta, említi, hogy Vidnyánszky Attila ugyanazon a napon (2013. június 30-án) rúgta ki őt a Kaposvári Egyetemről, amikor Alföldi Róbert megbiztatása lejárt a Nemzeti Színház éléről. Ennek kapcsán azonban Alföldi Róbert felkiált:

„Nemhogy már most is róla beszéljünk!”

Csáki Judit azt azért még elárulja, hogy soha nem fogja megbocsátani Vidnyánszkynak, hogy kirúgta, de ezek után nem is esik több szó Vidnyánszky Attiláról. Alföldi Róbert újra annak az öt évnek a pozitív hozadékáról beszél a következőképpen:

„Én megtudtam ott valamit magamról, amit nem tudtam. Én ott felnőtté váltam. Nekem tetszik az a felnőtt, aki abban a helyzetben úgy viselkedett, ahogy viselkedett. És ez eléggé jó tükröt tartott/tart. Valahogy megugrottál olyat, amiről nem tudtad, hogy megtudod-e ugrani. [...] Az nekem nagyon nagy erőt ad meg büszkeséget, hogy hogyan tudtam megugrani. Hogy úgy tudtam megugrani, hogy ebből a szempontból tök békésen és nyugodtan alszom, és békésen és büszkén nézek bele a tükörbe. És az szerintem egy elég jó személyiségfejlesztő.”

Alább lehet megtekinteni a teljes videót, amiben Alföldi Róbert elmond egy sztorit Garas Dezsőről is.

És ajánljuk az ön figyelmébe a fentiekhez a Nemzeti Színház ezen 5 évéről készült dokumentumfilmet, ami három hete került fel a YouTube-ra.

(Kiemelt kép: YouTube/Rólunk)