Alföldi Róbert: Ma Magyarországon ha nem csak bólogatsz és segget nyalsz, az már egy politikai kiállás

Alföldi Róbert a héten arról beszélt, mennyiben tekinthetőek politikai kiállásnak az általa rendezett darabok.

2024. március 16., 07:19

Szerző:

Alföldi Róbert életéről Rajtam nem múlott címmel jelent meg könyv, amit az 56 éves színész-rendező a héten Kazincbarcikán dedikált. Ebből az alkalomból a KolorTV Kazincbarcika készített vele interjút, amit a YouTube-on lehet megtekinteni.

A beszélgetésben szóba kerül többek között, hogy van, aki szerint Alföldi Róbert minden rendezése egy-egy politikai kiállás. Ezzel kapcsolatban ő ezt gondolja:

„ez sokszor rám van húzva, hogy ezek politikai kiállások. Nota bene: ma Magyarországon egyáltalán ha bárki kérdez valamit, az már egy politikai kiállás. Ha nem csak az van, hogy bólogatsz és segget nyalsz, az már egy politikai kiállás. Én azt gondolom, hogy mint minden, nyitott szemmel járó, színházat csináló ember, én arra reagálok, azt vizsgálom vagy arról próbálok kérdéseket feltenni, amiben élek. Ez egy társadalmi hozzáállás. Sajnos Magyarországon a társadalom bármely szegletének kérdésével, problémájával való foglalkozás, de csak olyan szinten is, hogy kérdezel, ma politikai téma. Holott nem kéne annak lenni. [...] Bármilyen problémáról való gondolkodás ma Magyarországon politika. Ezt nem veszem a nyakamba, hogy ez miattam van. És ezért lehet azt gondolni, hogy manapság bárki, aki társadalmi kérdésekről gondolkodik, társadalmi helyzeteket mutat (mert válaszokat egy előadás nem tud adni, ha tudnék, akkor nem ezt csinálnám, hanem mást), az rögtön politikai területre viszi a dolgot. Ha bárki, bármilyen módon megnyilvánul, orvos, tanító... Ha egy tanár vagy bárki kimegy azért, hogy a szakszervezeti jogait gyakorolja, az már egy politikai kiállás, egy politikai helyzet. Sajnos az országunk olyan, hogy bármi, ami kérdésfeltevés, vizsgálat, bármi, ami gondolkozás, az politikává válik. De én nem csinálok politikai előadásokat. Tény, hogy nem mismásolok. Tény, hogy minimálisan is megkérdőjelezem, hogy amire azt mondja a hatalom, hogy az csakis így üdvözítően jó, azt én minimum megkérdőjelezem vagy elkezdtem vizsgálni. Tény az is, hogy szeretem a tényeket. Sokkal jobban szeretem a tényeket, mint ezt a virtuális valóságot, amit a mostani Magyarország elvár minden állampolgárától, az értelmiségtől meg különösen. És ez a mondatom máris egy politikai mondattá válik, holott ennek nem kéne politikai mondattá válnia. És nem is azért mondom, hiszen nem azt mondom, hogy ez a párt vagy az a párt..., csak egy társadalmi állapotról beszélek, egy olyan társadalmi állapotról, amiben egy értelmiség bármilyen megmozdulása rögtön egy politikai kiállás vagy szerepvállalás. Ami nem jó.”

A beszélgetésben szóba kerül Stohl András múltkori bizarr interjúja, amikor a TV2-n szerepelve Alföldi Róbert darabjáról beszélve nem mondhatta ki a rendező nevét. Ezt Alföldi Róbert többek között kisstílű, „mórickás” dolognak találja. Alább találja a teljes beszélgetést.

(Kiemelt kép: Alföldi Róbert rendező a budapesti Radnóti Színház új alternatív játszóhelye, a Kazinczy utca 21. szám alatti épület második emeletén kialakított Radnóti Tesla Labor bejárásán tartott sajtótájékoztatón 2019. október 30-án. Fotó: Balogh Zoltán/MTI)