Alföldi Róbert elárulta, mit hiányol a fiatalabb generációból: Ez nincs meg

Alföldi Róbert elárulta, szerinte mi hiányzik a mai magyar fiatalokból, ami benne még megvolt fiatalon. Hozzátette azonban, érti, hogy ebben a világban miért lettek ilyen a XXI. században nevelkedett generáció.

2024. május 18., 07:39

Szerző:

Egyetemi podcastban szerepelt Alföldi Róbert a héten, méghozzá a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának műsorában, aminek a címe Így élünk PODcast. Alább a beszélgetésben szóba kerülő néhány gondolattal próbálunk kedvet csinálni a teljes interjú végighallgatásához.

Alföldi Róbert az önismeretről

Alföldi Róbert a siker és az elégedettség hatásával kapcsolatosan kapott kérdéseket, és az 55 éves színész-rendező azt hangsúlyozza, hogy ezek helyett vagy mellett számára leginkább az önismeret és az őszinteség a legfontosabb, az hogy az ember önazonos legyen. Ennek kapcsán a következőket mondja:

„Fedésben vagyok magammal. És amikor fedésben vagy magaddal, akkor a konfliktusokban, a problémákban is kvázi jóban vagy magaddal, csak az a probléma és az a konfliktus. És világos: nem tudom, hogy mit csináltam volna akkor, hogyha ez az én pályám nem így alakul, ahogy alakult, és amit én elképzeltem magamnak, hogy hogyan fog alakulni. Biztos, hogy nem lett volna jó. Biztos, hogy nagyon fájt volna, de hogy nem tocsogtam volna ebben az érzetben nagyon sokáig, abban biztos vagyok. Mert az luxus. Mert megy az idő, meg annyi minden érdekesség van a világban. Meg én akkor szerintem megsértődtem volna. Ha én nem kellek, akkor kapjátok be, akkor majd én kitalálom, hogy hogyan és miként van ez a dolog. De mondom ezt abból a helyzetből, hogy hosszú idő óta nekem a karrieremen, a sikeren nem kell gondolkoznom. (Zárójelben megjegyzem, hogy hosszan tudnék mesélni a sikertelenségemről és a lelki békétlenségemről is, de az nem tartozik a nyilvánosságra, az az én dolgom.)”

Alföldi Róbert kiemeli, hogy jól tudja, hogy a '90-es éveknek, az akkori tévés szerepléseinek köszönheti az ismertségét – mint mondja, kihasználta a lehetőséget, amit az élettől kapott.

Alföldi Róbert a fiatalságról

A társadalmi mobilitással kapcsolatosan Alföldi Róbert a saját példáját hozza fel fiatalkorából:

„Erről sokat szoktam beszélni, a társadalmi mobilitásról, hogy valóban nem az [ma], mint amikor én tizenéves voltam. Én egy nagyon pici, alföldi faluból származom. És nem azért mesélem ezt a történetet, mert én annyira nagyon különleges vagyok, de én ott az alföldi, majdnem zsákfaluban pontosan tudtam, hogy én azt az életet fogom élni, amit most élek. Amin mindenki röhögött, de ez nem tartott vissza. Nagyon erősen benne voltam az én életem történetében. (Zárójel: nem tudom, mi lett volna, ha nincs képességem ahhoz a szakmához, amit kitaláltam magamnak.) Az nagyon fontos volt. Én inkább a nagyon fiataloknál azt látom, hogy ez a vágy nincs meg, ez az álom nincs meg, ez a cél nincs meg, hogy »márpedig én színész leszek Pesten«. Ez azért elég sok mindenen átsegít, -húz. Sok mindent mellékessé tesz, ami fáj. Mert mész előre, mész előre, mész előre, mert van egy célod. Azzal sincsen baj, ha nekem az a célom, hogy gazdag legyek, hogyha azt te tisztességesen csinálod. És azzal sincsen baj, hogy kihasználod a világ adta lehetőségeket.”

Alföldi Róbert hozzáteszi, hogy közben nem is várható más a mai fiataloktól, akiket az a világ formált, amiben az utóbbi időben élünk. Így fogalmaz arról, hogy milyen a világ manapság:

„Amikor az igazság nem adott, az igazság idecsúszik-odacsúszik, akkor mit várunk el a fiataloktól? Ebben a rendszerben ők hol találják meg azokat a biztos pontokat, amik megkérdőjelezhetetlen értéket képviselnek? A szolidaritás például ilyen [megkérdőjelezhetetlen érték]. De ma a szolidaritás ebben az országban nem egy nagyon adekvát érték. Amikor azt lehet ma hallani, hogy tökmindegy, hogy kicsoda, XY pénzt ad egy alapítványnak, ami nehéz sorsú gyerekek foglalkoztatásával foglalkozik több évtizede, és ezt az ország bizonyos beállítottságú sajtója megtámadja, akkor mit vársz egy tinédzsertől? Amikor be kell fóliázni XY könyveket, amikor nem lehet beszélni erről-arról-amarról...? Amikor azt hallja, hogy azért mert te ezt meg ezt gondolod, azért te kevesebb vagy, azért te nem vagy magyar, azért nem ilyen, azért te nem vagy olyan. Ha te szegény vagy, már nem vagy ember. Hagyjuk a politikát...”

Itt találja a teljes beszélgetést, amiben többek között szóba kerül az is, hogy Alföldi Róbert 35 éve nem iszik alkoholt, illetve a színész azt is elmondja, mi köti Magyarországhoz, mit szeret hazánkban: elsősorban azt, hogy a magyarok sosem adják fel, addig gondolkodnak egy problémán, amíg végül csak sikerül megoldani.

(Kiemelt kép: YouTube/Így élünk PODcast)