Még ősszel kijavítja a fóliázást gátló vesszőhibát a kormány

A kormány közben a rendelet szigorításra is készül, de a részletek egyelőre nem derültek ki.

2023. október 10., 08:16

Szerző:

Korábban a 168.hu is beszámolt róla, hogy vesszőhiba miatt perel a Líra, amiért 12 millióra büntették egy könyv lefóliázásának hiánya miatt. A cégre júliusban szabta ki a bírságot a Fővárosi Kormányhivatal. A bírságot kiosztó hivatal szerint az érintett könyvek homoszexualitást jelenítenek meg, ennek ellenére a gyermekeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között helyezték ki azokat, és forgalmazásuk sem zárt csomagolásban történt. Ez ugyan igaz, de a törvény pongyolán fogalmaz, amikor azt írja

„a termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható”.

Az elkülönítve után nincsen vessző, ezért az értelme módosul úgy, hogy ha a homoszexualitást megjelenítő könyveket nem különítik el, akkor nem kell őket befóliázni.

Az Igazságügyi Minisztérium most azt közölte az RTL Híradóval, hogy még az ősszel kijavíthatják a vesszőhibát. 

A kormány közben a rendelet szigorításra is készül, ezt már korábban megígérték, de a részletek egyelőre nem derültek ki.

Nyáry Krisztián a Líra kreatív igazgató azt mondta a csatornának, hogy szerinte az utóbbi hónapokban viszont gyakoribbak lettek az ellenőrzések. „Az a nagyon szerencsétlen helyzet alakult ki, hogy a büntetési gyakorlatból próbálnak következtetni a kereskedők, hogy akkor most jól járnak-e el, vagy sem, mert a törvény szövegéből nem lehet” – mondta az RTL Híradónak Nyári Krisztián.

A csatorna kérdezte a kormányt, hogy szerintük érvényesek-e a korábban, a hibás rendelet alapján kiszabott büntetések, de erre nem kaptak választ.

 

(Fotó: Lefóliázott könyvek a Libriben, Forrás: Göcző Nóra/168.hu)