Levesznek egy gyerekkönyvet a polcokról, mert az író neve: Meleg

Amíg nálunk dúl a harc a könyvek fóliázása miatt, az Egyesült Államokban már a szerző neve miatt is kitilthatnak egy gyerekeknek szánt kötetet a gyerekkönyvtárból.

2023. október 9., 17:22

Szerző:

Alabama államban feketelistára került egy gyerekkönyv, de nem a tartalma, hanem a mű írójának neve miatt. Az indoklás szerint: mivel a szerző neve Marie-Louise Gay (a gay magyarul azt jelenti, meleg, a saját neméhez vonzódik), a könyv felkerült a potenciálisan „explicit szexuális tartalmú” könyvek listájára, és át kell helyezni a Huntsville-Madison Megyei Nyilvános Könyvtár (HCPL) rendszerének gyermekrészlegéből.

A lépést egy helyi, konzervatív vezetésű megye tette meg. A helyi állami könyvtárak vezetője arról beszélt, hogy a Read Me a Story, Stella című könyvnek – ami arról szól, hogy egy testvérpár kutyaházat épít – semmi keresnivalója a listán, amely a „szexuálisan explicit” műveket listázza.

Marie-Louise Gay szerző pr-osa arról beszélt, hogy országszerte egyre nagyobb probléma a könyvek betiltása, amelyet egyes vélemények szerint kultúrharcos jobboldali politikusok és médiafigurák kezdeményeznek.

(Képünk illusztráció. Forrás: Riccardo Milani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

07:41

Maros megyét Kolozsvár alá sorolnák be, míg a magyar többségű Kovászna és Hargita Brassóval kerülne egy közigazgatási egységbe, amennyiben életbe lépne a tervezett román gondolatkísérlet.

07:23

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy „Allah Akbar”. Rendőrök elektromos sokkolóval ártalmatlanították és a helyszínen őrizetbe vették – közölte Gérald Darmanin belügyminiszter.

Az Egyesült Államok „semmilyen körülmények között nem fogja engedni, hogy palesztinokat kényszerrel telepítsenek ki a Gázai övezetből vagy Ciszjordániából, illetve ostrom alá vegyék a Gázai övezetet vagy megváltoztassák a határait” – jelentette ki az amerikai alelnök szombaton Dubajban a Fehér Ház közleménye szerint.