Perel a Líra: elképesztő kiskaput találtak a gyermekvédelmi törvényben

Vesszőhiba miatt fordul a bírósághoz a könyvkereskedő. 

2023. szeptember 29., 13:41

Szerző:

Helyesírási hiba mentheti meg a Lírát a rekordösszegű tizenkét milliós bírságtól. 

Még a nyáron büntette meg őket a fővárosi kormányhivatal, mert a gyermekeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolta a népszerű Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás) című képregényt, amely két kamasz fiú szerelméről szól, ráadásul még csak be se fóliázták. 

A Líra azonban nem hagyta annyiban, a Válasz Online-hoz eljutottatott keresetlevélben az áll, értelmezésükben nem követtek el jogsértést, de még az is, hogy egy fogalmazási hiba miatt bárki nyugodtan tarthat homoszexualitást megjelenítő könyvet lefóliázatlanul boltjának ifjúsági polcain.

A gyermekvédelmi törvényben ugyanis betű szerint ez áll: „a termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható”. Az elkülönítve után nincsen vessző, ezért az értelme módosul úgy, hogy 

ha a homoszexualitást megjelenítő könyveket nem különítik el, akkor nem kell őket befóliázni.

Ha ott lenne a vessző, akkor az efféle könyveket egyrészt el kell különíteni és le is kell fóliázni – magyarázza a portál. A vállalat keresetlevele Lázár Armand Péter, az ELTE adjunktusa szakvéleményét is tartalmazza, amelyben a Líra értelmezése mellett foglal állást. 

(Fotó: Lefóliázott könyvek a Libriben, Forrás: Göcző Nóra/168.hu)

 

Átadták a Petőfi Zenei Díjakat: a Magna Cum Laude lett az év együttese, Freddie az év férfi előadója, Gubik Petra pedig az év női előadója. A közmédia elismeréseit a Dunán, az M2 Petőfi TV-ben és a Petőfi Rádióban is élőben közvetített díjátadón és gálaműsorban, az A38 Hajón vehették át a díjazottak szombat este.