Perel a Líra: elképesztő kiskaput találtak a gyermekvédelmi törvényben

Vesszőhiba miatt fordul a bírósághoz a könyvkereskedő. 

2023. szeptember 29., 13:41

Szerző:

Helyesírási hiba mentheti meg a Lírát a rekordösszegű tizenkét milliós bírságtól. 

Még a nyáron büntette meg őket a fővárosi kormányhivatal, mert a gyermekeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolta a népszerű Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás) című képregényt, amely két kamasz fiú szerelméről szól, ráadásul még csak be se fóliázták. 

A Líra azonban nem hagyta annyiban, a Válasz Online-hoz eljutottatott keresetlevélben az áll, értelmezésükben nem követtek el jogsértést, de még az is, hogy egy fogalmazási hiba miatt bárki nyugodtan tarthat homoszexualitást megjelenítő könyvet lefóliázatlanul boltjának ifjúsági polcain.

A gyermekvédelmi törvényben ugyanis betű szerint ez áll: „a termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható”. Az elkülönítve után nincsen vessző, ezért az értelme módosul úgy, hogy 

ha a homoszexualitást megjelenítő könyveket nem különítik el, akkor nem kell őket befóliázni.

Ha ott lenne a vessző, akkor az efféle könyveket egyrészt el kell különíteni és le is kell fóliázni – magyarázza a portál. A vállalat keresetlevele Lázár Armand Péter, az ELTE adjunktusa szakvéleményét is tartalmazza, amelyben a Líra értelmezése mellett foglal állást. 

(Fotó: Lefóliázott könyvek a Libriben, Forrás: Göcző Nóra/168.hu)

 

08:00

Ha nyár, akkor vakáció! Az év legmelegebb évszakában mindannyian utazni vágyunk, legyen szó kisebb kiruccanásokról, hosszabb, távolabbi országokba megváltott nyaralásról, a már jól ismert helyekről vagy akár egzotikus tájakról. Döntsünk bárhogy és induljunk bármerre, az ELLE nyári lapszáma a legjobb útitárs lesz!

Szent Iván napja az éve leghosszabb napja, éjszakája pedig évszázadok óta ihlet meg írókat és költőket. A nyár legmisztikusabb éjszakájához számos babona és hiedelem fűződik, a termékenységi rítusoktól az egészségvarázsláson át a szerelemvarázslásig.