A kormány nem tud olyan listáról, amin lefóliázandó könyvek szerepelnének

Nincs kormányzati lista a lefóliázandó könyvekről – válaszolta Vitályos Eszter, a kulturális tárca államtitkára Vadai Ágnes kérdésére.

 

2023. július 28., 18:02

Szerző:

A Demokratikus Koalíció képviselője Csák János miniszterhez intézett kérdést, hogy milyen szempontok szerint fóliáznak be a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium (MCC) által nemrég felvásárolt Libri több boltjában is olyan könyveket, amik szerintük a gyermekvédelminek nevezett törvény hatálya alá esnek.

Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöke az Indexnek azt mondta, már korábban kérdésekkel fordultak a döntéshozókhoz, mely könyveket kell a jövőben lefóliázva árusítani, melyek kerülnek tiltólistára, ám nem kaptak választ.

A 24.hu idézi Vadait, aki szerint az, hogy a Libri a Mathias Corvinus Collegium érdekeltségi körébe került, a könyvpiac jókora (legnagyobb) szeletét már az állam felügyeli, ezért indokoltnak tartotta kérdését.

Vitályos Eszter határozottan kijelentette, hogy nincs lista. Azt is közölte, hogy szerinte a könyvkiadók hazánkban piaci alapon,  magánvállalkozásként működnek. Az állam feladata csak arra terjed ki, hogy betartassa a piaci szereplőkkel az Alaptörvény, az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének, a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet vonatkozó rendelkezéseit – tette hozzá az államtikár.

A Libri július eleje óta árul lefóliázva olyan könyveket, amelyeket a gyermekvédelminek nevezett, valójában homofób passzusokat tartalmazó törvény értelmében problémásnak ítélnek, mert homoszexuális vagy leszbikus karakterek szerepelnek bennük, illetve témájuk érinti a másságot.

Korábban pedig 12 millió forintra bírságolták meg a Lírát, amiért egy könyvet nem lefóliázva helyeztek ki a polcra.

Májusban a fogyasztóvédelmi hatóság pénzbírságot szabott ki a Librire is egy olyan könyv miatt, amelyet az ifjúsági részlegen árultak, holott a hatóság szerint a melegellenes törvény előírásai miatt nem ott kellett volna.

(Kiemelt kép: egy érdeklődő a Libri Könyvpalotában 2015. október 10-én, a harmadik Olvasás éjszakáján. Az esemény elsődleges célja, hogy a könyves kultúrát, az olvasást mint örömforrást mutassa be. MTI Fotó: Balogh Zoltán)