Fóliába csomagolja a Libri a „veszélyes” könyveket

A kormányközeli MCC-hez került Libri újságírói kérdésre megerősítette, hogy a melegellenes törvény miatt fóliázzák be a könyveket.

2023. július 7., 07:56

Szerző:

Rácz-Stefán Tibor író egy Facebook-posztban tett közzé egy videót, amit az egyik budapesti plázában lévő Libri könyvesboltban készített. Több olyan könyv is feltűnik a felvételen, amit átlátszó fóliával vontak be, az elő- és hátlap látható így, belelapozni azonban nem lehet. Tartalma csak azután derülhet ki a vásárló számára, hogy megvette és kicsomagolta a könyvet.

A Telex megkereste a Librit, hogy a fóliázás a kormány kommunikációjában gyermekvédelminek nevezett, a kormánnyal kritikus körökben melegellenesként hivatkozott törvény miatt történt-e.

A kormányközeli MCC-hez került vállalat megerősítette, hogy a törvény miatt fóliáznak be egyes könyveket.

2021-ben egy alapvetően a pedofil bűnelkövetőkről szóló (A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény módosítása) jogszabályba utólag belekerült a szexuális kisebbségekre vonatkozó kiegészítés. Így a törvény a gyerekek fejlődésére veszélyesnek állítja be azt, ha 18 éves koruk előtt információk jutnak el hozzájuk a különböző szexuális orientációkról.

Tudományos kutatási eredmények egyértelműen igazolják, hogy a szexuális edukációnak, a minőségi könyveknek, irodalomnak fontos szerepe van abban, hogy azok a gyerekek is elfogadják magukat, akik talán éppen ekkortájt ébrednek rá, hogy a saját nemükhöz vonzódnak – írja a Telex. A tudósok többségének álláspontja szerint ezek a dolgok nem tesznek meleggé olyanokat, akikben nincs erre késztetés, azoknak viszont támaszt nyújthatnak, akikben van ilyen orientáció.

(MTI Fotó: Balogh Zoltán)