Már bírságolnak a melegellenes törvény miatt

A Libri is felülvizsgálja a kínálatát.

2023. július 3., 10:20

Szerző:

Több forrásból úgy értesült a Telex, hogy a Fidesz-közeli Mathias Corvinus Collegium által nemrég megvásárolt Libri az elmúlt hetekben jó pár könyvkiadót megkeresett, hogy megtudja, a kiadók szerint az adott könyvek megfelelnek-e a melegellenes gyermekvédelmi törvény előírásainak. 

A Libri a könyvesboltjaiban más polcokra rakta egy magyar regényíró könyveit. A Libri könyvesboltjaiban már akkor elszaporodtak az MCC Press „genderőrületről” szóló könyvei, amikor az MCC még csak kisebbségi tulajdonos lett – írja a Telex

A Libri-Bookline Zrt. akkor úgy reagált a hírre, hogy mivel a jogalkotó a mai napig nem pontosította a jogszabályban szereplő előírásokat, a kiadókkal egyeztetnek minden olyan könyv esetében, amely törvénysértő lehet. A lap információi szerint májusban a fogyasztóvédelmi hatóság pénzbírságot szabott ki a Librire egy olyan könyv miatt, amelyet az ifjúsági részlegen árultak, holott a hatóság szerint a melegellenes törvény előírásai miatt nem ott kellett volna. Azonban nemcsak a Libri ellen indult eljárás, hanem a Líra ellen is – ezt a cég kreatív igazgatójától, Nyáry Krisztiántól tudta meg a Telex. A Líra ellen egy olyan könyv miatt indult fogyasztóvédelmi vizsgálat, amit néhány nappal a fogyasztóvédelem akciója után Rétvári Bence fideszes államtitkár ostorozott nyilvános posztban.

A Telex úgy tudja, hogy az egyik nagy könyvkereskedő cég a Harry Potter-sorozat egyik könyve esetében is arra kérte a kiadót, nyilatkozzon arról, megjelenít-e homoszexualitást a könyv, mert ha igen, akkor le kell venni az ifjúsági polcokról.

A szóban forgó törvényt még 2021-ben fogadta el a fideszes többségű parlament. Egy alapvetően a pedofil bűnelkövetőkről szóló jogszabályba aztán utólag belekerült a szexuális kisebbségekre vonatkozó kiegészítés. Így a törvény a gyerekek fejlődésére veszélyesnek állítja be azt, ha 18 éves koruk előtt információk jutnak el hozzájuk a különböző szexuális orientációkról. 

A melegellenes részekkel megtűzdelt pedofiltörvény egyebek mellett megtiltja, hogy öncélú szexualitást, homoszexualitást, nemváltást népszerűsítsenek és jelenítsenek meg 18 éven aluliaknak. A különféle műsorszolgáltatók, iskolai felvilágosítást végző tanárok és civilek mellett a könyvkereskedőkre is ezek a szabályok vonatkoznak.

Az utasítás szövege szerint a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő, gyermekeknek szóló terméket kirakatban elhelyezni, közszemlére tenni tilos. Ugyanezek a termékek kizárólag a többi terméktől elkülönítve, zárt csomagolásban forgalmazhatók.

Nevelési-oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény, valamint templom és vallásgyakorlásra rendelt más hely bármely bejáratától számított 200 méteres távolságon belül a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő termék nem forgalmazható.

2021 óta erre a törvényre hivatkozva egészen idén májusig nem büntettek meg senkit, a könyvszakma szereplői körében az a vélemény alakult ki, hogy a törvény végrehajthatatlan, és mivel az elmúlt két évben nem büntettek miatta, úgy vélték, a jogalkotó is így gondolja – erről beszélt a Telexnek Nyáry Krisztián, a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója.

Májusban viszont legalább két fogyasztóvédelmi eljárás is indult. A Telex úgy tudja, hogy egymillió forintos büntetést szabott ki a Librire a hatóság a könyv miatt. A Libri büntetését még annak az adásvételnek a lezárása előtt szabták ki, amelyben eldőlt, hogy a Fidesz legfőbb utánpótlásképző bázisa, a brutális mennyiségű közvagyonnal megizmosított MCC többségi tulajdonossá válik a Libriben. 

(Kiemelt képünkön: Egy érdeklődő a Libri Könyvpalotában.MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Az Alkotmánybíróság utasította a Kúriát, hogy rendelje el a főpolgármester-választás összes szavazatának újraszámlálását. Azaz továbbra sem biztos, hogy Karácsony Gergely vezetheti a fővárost a következő öt évben. Annak ellenére sem, hogy már átvette a megbízólevelét.