Vágó István haláláról vallott jóbarátja: Nem akart volna magatehetetlenül egy kórházban feküdni

Könyv jelenik meg Vágó István életéről, amit egy jóbarátja, Kerényi Péter írt. Ebből rengeteg érdekesség derül ki a tavaly elhunyt tévés legendáról.

2024. május 15., 14:59

Szerző:

Tavaly április 29-én hunyt el váratlanul Vágó István, és a legendás tévés személyiségre emlékezik a Best magazin mai számának a címlapja.

Vágó István búcsúztatója jó kedélyű volt

Az özvegy jóváhagyásával könyv készült Vágó István életéről és elhunytáról. A könyvet a kvízmester egyik jóbarátja, Kerényi Péter írta, aki így emlékszik vissza a tavaly májusi búcsúztatóra:

„Egy jó kedélyű búcsúztatója volt. Egyszerűen nem is illett volna hozzá a síró-rívó temetés, én például nem is tudtam volna, hogyan kell viselkednem. Mi majd’ ötven éven át voltunk barátok, egymásnál szinte családtagok. Pistiről sokáig csak nagyon kevesen tudták, hogy mennyire »politikus«. Ez addig tartott, amíg nem »comingoutolt«, és szerepet is vállalt a politikában.”

Vágó István barátja így beszél arról, mennyire hiányzik neki a mindössze 74 éves korában elhunyt tévés legenda:

„Hiányzik az okossága, kevés dolog volt, amire nem tudta a választ. Én pedig sokszor kérdeztem erről-arról, véleményt cseréltünk, és természetesen vitatkoztunk is. Elég makacs vitapartner volt. Hiányzik a minden falon áttörő nevetése. Imádtam, ahogy értékelte a humort. Hiányzik, ahogy a jazzről is lehetett vele beszélgetni – és még sok mindenről. Jó zenei ízlése volt. Hiányzik, mert nehéz megemészteni, hogy csak úgy meghalt, ilyen hirtelen, de ő biztosan így szerette volna. Nem akart volna bárki terhére lenni, vagy magatehetetlenül egy kórházban feküdni évekig.”

Alábbi filmet Kerényi Dávid és Kerényi László készítették, benne Vágó István és a fent említett könyv szerzője, Kerényi Péter beszélnek a Legyen Ön is milliomos! című műsorról.

Vágó Judit is nyilatkozott

Szintén a Best magazinnak nyilatkozott az özvegy is, de még az év elején, Vágó István születésének 75. évfordulója alkalmából. Vágó Judit így írta le, hogy mit érez, hogyan van férje elveszítése óta:

„még mindig nem tudok róla múlt időben beszélni.”

Az özvegy sok időt tölt a családtagokkal, a fiával, Péterrel, valamint az unokával, Borisszal. A kisfiú anyai oldalról orosz származású, így a magyar mellett oroszul is anyanyelvi szinten beszél, de hat éves létére már angolul is megtanult. A nagymama velük és barátokkal tölti az ideje nagy részét, ők tartják benne a lelket. Vágó Judit próbálja magát munkával lekötni: elhunyt férje dolgozószobáját például emlékszobának rendezi be, illetve gondozza, szépíti a házat.

A gyász feldolgozásában rengeteget segítenek neki a barátok és családtagok, így Vágó Juditnak nem kell egyedül lennie.

„Soha nem gondoltam volna, hogy a barátok ennyire szeretnek minket, engem. Miután Isti elment, még inkább itt vannak velem, mellettem, óvnak, féltenek, vigyáznak rá nem hagynak magamra”

– többek között ezt mondta Vágó Judit a lapban.

(A fent kiemelt kép 1982-ben készült. Fotó: Fortepan.hu/Kanyó Béla)