Dévényi Tibor 50 éves titkot árult el: ott volt Szécsi Pál titkos esküvőjén, megdöbbentő, ki volt a feleség

Dévényi Tibor csak most árulta el: rajta kívül csak Aradszky László volt ott Szécsi Pál esküvőjén.

2024. március 7., 12:53

Szerző:

Szécsi Pál énekesről sokan úgy tudják, hogy egyszer volt nős. Nos, Dévényi Tibor egy második házasságáról is tud.

A legendás táncdalénekes egész élete roppant hányattatott volt. A II. világháború alatt született, még csecsemőként félárván maradt, később anyja által is elhagyott, intézetben nevelkedett Szécsi Pál a karrierje kezdetén modellként dolgozott, és így találkozott egy divatbemutatón Hase Maria Grażynával, a lengyel manökennel. A találkozásból szerelem lett, majd 1962-ben házasságot kötöttek. A későbbi sztár ekkor még csak 18 éves volt. A pár rövid ideig Budapesten élt, majd Grażyna visszatért Lengyelországba. Szécsi követte, ahol gyorsan és kiválóan elsajátította a lengyel nyelvet, idegenvezetőként is dolgozott – ám a házasságnak hamarosan vége lett, Szécsi Pál visszatért Budapestre.

Pontosan 10 évvel ezután, 1972-ben volt, hogy az énekes egy rádióműsorban találkozott a nála 10 évvel idősebb Domján Edittel. Ez a kapcsolat távolról sem volt titok, de azt eddig nem lehetett tudni, hogy esküvő is volt. A következő rádióműsorról van szó, a mai napig meg lehet hallgatni kettejük közös énekét a YouTube-on.

Dévényi Tibor erről a Blikknek mesélt most, a következőket mondva:

„pénteken együtt voltak, aztán szombaton reggel felhívott Pali, majd lezserül megkérdezte, mit csinálok délben. Azt hittem, valami utolsó pillanatos fellépésről van szó. De a következőt közölte: »Megnősülök, gyere az esküvőmre, csak hárman leszünk, az Aradszky, te meg én.« Igen, elvette feleségül Domján Editet, Lőrincen volt egy házasságkötő-teremben a polgári ceremónia. Rajtuk kívül tényleg csak Aradszky Laci és én voltunk ott, senki más.”

A kedves történetnek közismerten tragikus a folytatása: a mentális problémákkal küzdő Domján Edit teherbe esett Szécsi Páltól, de elvetette a magzatot. Szécsi Pál hiába kérlelte feleségét, hogy tegye le az italt, ő képtelen volt erre. A pár októberben szakított, és két hónappal később, még ugyanabban az évben, karácsony napján Domján Edit öngyilkos lett. A színésznő két búcsúlevelet hagyott hátra, de egyik sem Szécsi Pálnak szólt. Az egyiket az öccsének írta, a másikat első férjének, Kaló Flóriánnak, aki szintén színész volt, és nem sokkal később másodszor is megnősült.

A traumatikus veszteséget Szécsi Pál sosem tudta feldolgozni, több kísérlete volt, majd végül 1974. április 30-án követte volt feleségét a halálba, alig több, mint egy hónappal a harmincadik születésnapja után. Az énekes halálának 50. évfordulójáról emlékezünk majd meg idén április 30-án. Ha még élne, Szécsi Pál idén március 20-án lenne 80 éves.

Tavaly Kadarkai Endre készített egyórás műsort Szécsi Pál életéről és tragikus haláláról, ebből kiderül, hogy a gyermekkori traumák mellé az énekes talán bipoláris zavarral is küzdhetett. Szécsi Pál anyai nagyapja szintén öngyilkosságot követett el.

Ha úgy érzi, segítségre van szüksége, a lelki elsősegély-szolgálat a nap 24 órájában elérhető! Hívja most a bármely szolgáltatótól ingyenesen hívható telefonszámot: 116-123!

(Kiemelt kép: Fortepan/Szalay Zoltán)