Dévényi Tibor szomorú emléket osztott meg: A vidám ember egyedül maradt

Dévényi Tibor a Mokkában a születésnapja kapcsán beszélt arról, hogy mennyi barátját veszítette el az utóbbi években.

2024. február 13., 10:40

Szerző:

Dévényi Tibor vasárnap ünnepelte 77. születésnapját, és ebből az alkalomból a TV2 Mokka című programjában is felköszöntötték őt. Az adásban a fiai lepték meg, de előtte egy szép-szomorú emléket is megosztott arról, hogy gyerekkorában hogyan indult a pályája.

„Egy szomorú emlékem van itt: én a mesemondó versenyt nyertem meg Csillebércen, Benedek Miki meg a szavaló versenyt. Hárman lettünk nagyon jó barátok, a Vallai Peti, azaz Valcz Péter, a Vígszínház tagja, ő tizenkét éve halt meg, és most meghalt a Miki. A vidám ember egyedül maradt tulajdonképpen”

– emlékszik vissza Dévényi Tibor, és ekkor érkeznek a fiai, akik emlékeztetik, hogy azért édesapjuk mégsincs teljesen egyedül. Dévényi Tibor két fia között egyébként 14 év korkülönbség van. A népszerű médiaszemélyiség ezen kívül a rádióműsorát említi, és beszél arról is, hogy idén nyáron szintén ott lesz az ország legtöbb nagyobb fesztiválján. Amint korábban beszélt róla, egyedül a Sziget az, ahova már évek óta nem jár ki, mert elmondása szerint ott túl sok lett a külföldi bulizó, akiknek nem igazán jönne be az ő zenéje.

Dévényi Tibor azt is említi az interjúban, hogy 14 év után másfél évvel ezelőtt megházasodott, hiszen mint mondja, szerinte:

„egyedül nem lehet élni. Valakinek hozzá kell szólni, és ha férfi illető, akkor a reggelikészítéstől a ruhakikészítésig szükséges valaki, aki legyen. Én rendeztem mindent, megírtam a végrendeletem, mindent. Ahogy Márai mondta: »várom a behívót, nem sürgetem, de fel vagyok készülve rá«. Nem akartam rumlit hagyni magam után.”

 Itt találja a teljes interjút.

Egy korábbi interjújában Csernus Imrével az akkor 75 éves lemezlovas-műsorvezető a következő gondolatokat is megosztotta az elmúlásról:

„számomra már nem a halál a félelmetes, hanem annak a milyensége. Nem szeretnék idegenek között, csövekre kötve elmenni. Inkább ágyban, párnák között, és gyorsan szeretnék meghalni. Úgy, hogy minél kevesebb gondot okozzak a környezetemnek, és minél kevesebbet szenvedjek.”

Mesélt arról is, hogy annak idején megírta a népszerű kifejezéssel bakancslistának nevezett teendőlistát, ami tartalmazta az összes kívánságát, amit szeretett volna elérni az életben. Erről így beszélt:

„a sors kegyeltjeként 70 éves koromig mindent ki tudtam pipálni erről a listáról, mindent teljesítettem. Már túl vagyok a nagy vágyakon, így optimistábban tudom figyelni az életem. Egyáltalán nem készülök a halálra, nem érzem azt, hogy itt az idő.”

(Kiemelt kép: TV2/Mokka)