Dévényi Tibor: „Egyáltalán nem készülök a halálra!”

Az egyik legnagyobb tabutémáról, a halálról beszélgetett a 75 éves lemezlovassal Csernus Imre a Lelkifröccs kedd esti adásában.

2021. március 17., 08:06

Szerző:

A pszichiátert és meghívott vendégét több évtizedes barátság köti össze. Beszélgetésük során Tibi bácsi nyíltan beszélt az elmúlásról, elárulta például, hogy már idejekorán megírta a végrendeletét, amiben benne van az is, hogy azt szeretné, ha a tengerben szórnák szét halála után a hamvait. Majd Márai Sándortól idézett:

„Nem félek a haláltól, csak a meghalástól.”

„Számomra már nem a halál a félelmetes, hanem annak a milyensége. Nem szeretnék idegenek között, csövekre kötve elmenni. Inkább ágyban, párnák között, és gyorsan szeretnék meghalni. Úgy, hogy minél kevesebb gondot okozzak a környezetemnek, és minél kevesebbet szenvedjek” – tette hozzá.

Mesélt arról is, hogy annak idején megírta a „bakancslistáját”, ami tartalmazta az összes kívánságát, amit szeretett volna elérni az életben. „A sors kegyeltjeként 70 éves koromig mindent ki tudtam pipálni erről a listáról, mindent teljesítettem. Már túl vagyok a nagy vágyakon, így optimistábban tudom figyelni az életem. Egyáltalán nem készülök a halálra, nem érzem azt, hogy itt az idő.”

Számára az elbúcsúzás lenne a legfontosabb, az, hogy a halálos ágyán elmondhassa családjának, mennyire szereti őket” – mondta Tibi bácsi, aki Csernus doktor kérdésére azt is kijelentette, hogy nem érzi öregnek magát. „Az öregség számomra azt jelenti, hogy már nincs rám szükség. Szerencsés csillag alatt születtem, mert mindig azt csináltam, amit akartam, és most, 75 évesen is műsort vezetek az egyik leghallgatottabb rádióban” – tette hozzá.

Nagyon megviselte a járvány kitörése tavaly márciusban: „Rövid ideig a padlóra kerültem, mert fogalmam se volt, hogy mi jön, jön-e a betegség, hogyan leszünk túl az egészen. De nem engedhetem el magam, mert látom és érzem a többi kollégán, hogyan csökkent le teljesen az alkotókedvük.” Saját szavai szerint pszichológusi feladatokat is ellát, ő próbálja tartani a lelket a munka nélkül maradt ismerőseiben, műsorvezetőkben és zenészekben.

„Könnyű azt mondani, hogy jól vagyok, amikor valóban megy a szekér. De az igazi tartást és erőt akkor fontos megmutatni, amikor nem úgy mennek a dolgok, ahogy jólesne. Az igazi kihívás tartással végigcsinálni a mindennapokat, amikor az élet egy küzdelem” – summázott végül Csernus doktor a 168.hu Lelkifröccs című műsorának keddi adásában.

(Kiemelt kép: Dévényi Tibor koncertje a debreceni Campus Fesztiválon 2019. július 18-án. Fotó: MTI | Czeglédi Zsolt)