Március 15.: elkészült Rákay Philip filmje, a Most vagy soha! paródiája – videó

Március 15. alkalmából nem csak Rákay Philip készült forradalmi filmmel, hanem a két legismertebb ellenzéki színész is. Ezt meg kell nézni!

2024. március 15., 06:13

Szerző:

A nemzeti ünnepre a mozikba került a Most vagy soha!, minden idők legdrágább magyar filmje: a Nemzeti Filmintézet 4,7 milliárd forintos állami támogatást ítélt neki oda, emellett a gyártó Pilvax Film Kft. 1,4 milliárd forintért vehet igénybe adókedvezményt, vagyis összesen 6,1 milliárd forintba kerül. A rekordösszegű állami költekezést olyan alkotói nevek érdemelték ki, mint Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk forgatókönyvírók, valamint Lóth Balázs rendező.

Lóth Balázsnak ez még csak a második egész esté filmje a 2020-as Pesti Balhé után, de rendezett már részeket a Drága örökösök és A mi kis falunk című RTL-es sorozatokból is, ez utóbbinak lesz jelentősége alább. A Most vagy soha! témája természetesen az 1848-as március 15-i forradalom, Petőfi Sándort az akciójelenetekkel dúsított filmben Berettyán Nándor alakítja.

Nos, a filmhez készített egy paródiát is az RTL, méghozzá A mi kis falunk egyik színésze, Lengyel Tamás az egyik főszereplője a jelenetnek, amiben az ellenzéki nézeteivel kapcsolatosan szintén gyakran állást foglaló Molnár Áron szintén feltűnik. A paródiát az RTL Mi kis forradalmunk címmel publikálta, és a következő ajánló tartozik hozzá:

„forradalmi nap a mai: immár megnézhető Rákay Philip legdrágább Petőfi-filmje és a low budget verzió is. Magyarország Kedvenc Műsora és a Hírcsárda ugyanis a Landerer-nyomda elfoglalását képzelte újra, és készített belőle egy kosztümös jelenetet – »ahogy történt és ahogy történhetett volna«. Ilyen lett volna március 15-e a korabeli marketinges Teréz (Rainer-Micsinyei Nóra), a meg nem értett művész Petőfi (Molnár Áron), az idegeskedő nyomdász Landerer (Janklovics Péter) és a káoszon úrrá lenni próbáló Irinyi (Lengyel Tamás) szerint.”

Alább található a jelenet.

Molnár Áron egyébként Instasztoriban idézi a fenti jelenet kapcsán, hogy Rákay Philip egy interjúban megkapta azt a meglehetősen provokatív kérdést, hogy Molnár Áront miért nem hívták a filmbe. A Viva TV egykori műsorvezetője a következő választ adta:

„mondhatnám, hogy nem találtuk a telefonszámát, de nem ezért nem hívtuk. Kizárólag tiszta tekintetű, tehetséges, fiatal színészekben gondolkodtunk. Így aztán nem volt vele közös metszet...”

Molnár Áron tehát „tiszta tekintetű, tehetséges, fiatal színészek helyett” ajánlja a paródiajelenetet a követőinek. A kisfilm másik főszereplője, Lengyel Tamás szintén kitette az Instagramra A mi kis forradalmunk ajánlóját, ő a következő üzenettel:

„ez nem Rákay-féle Petőfi-film, és azt is mondják, ez nem is annyira vicces. Én sem mondom, hogy könnyű munka volt. Mondjuk nem is került 6,1 milliárdba, és nincs is benne közpénz, de szerintem jól sikerült.”

(Kiemelt kép: RTL/A mi kis forradalmunk)