Ezúttal egy fél Margit-szigetet szerzett meg Rákay Philip

Így már meghaladta az egymilliárd forintot Rákay rácalmási ingatlanüzlete.

2023. július 10., 11:19

Szerző:

Már túl van az egymilliárd forinton Rákay Philip rácalmási ingatlanüzlete. Csaknem egy fél Margit-sziget szerezett meg, a 24.hu szerint  forgalmi értéke is jelentős, 917 millió forintra értékű ipari területről van szó, melyet tavaly Rákay tanácsadócége apportálta be a Rácalmás Greendustry Projekt Zrt.-be. A földdarab közvetlenül a dél-koreai gumiabroncsgyártó óriás, a Hankook szomszédságában fekszik, a kormánypárti influencer és vállalkozó az OTP Ingatlankezelő alapjától, a Balansz Zártkörű Nyíltvégű Intézményi Ingatlanfejlesztő Alaptól szerezte meg. A vevő a szomszédos Hankook lett, mely a terület egy részét azonnal megvette, a maradékra pedig elővásárlási jogot szerzett – írja a lap. 

Néhány napja új RCLMS Greenfield Projekt Zrt. néven Rákay új céget alapított tanácsadó cégével, a Norton Consultinggal közösen. Rögtön egy jókora darab rácalmási földterületet is apportáltak az új társaságba. 9,76 hektár a város külterületén fekvő kivett ipari területről van szó, amit a felkért ingatlanszakértő 165,92 millió forintra becsült. Az új cég 5 milliós jegyzett tőkéje úgy állt elő, hogy abból 1,5 millió forintot készpénzben, 3,5 milliót pedig nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként tettek bele. Az ingatlant a Norton apportálta, 162,42 milliót az RCLMS Greenfield tőketartalékába könyveltek. Az alapító okiratból az derül ki, hogy a pénzbeli hozzájárulás is nagyrészt a Nortontól származik, a tanácsadó 1,45 millió forinttal járult a jegyzett tőkéhez, Rákay pedig személyesen 50 ezer forinttal, egy részvény erejéig vett részt az alapításban.

Az ingatlan tulajdonosa 2022. július 27-éig a Balansz volt, tehát ezt a földrészt is Csányi Sándoréktól szerezte Rákay, pontosabban a Norton Consulting. Szintén kivett ipari terület, beépítetlen, a szomszédságában termőföldek és a Hankook Tire Magyarország Kft. telephelye található. A jövőbeni konkrét fejlesztési tervek híján az ingatlanértékelés a hasznosításra nem tér ki, de létezik beépítési vázrajz, amiből annyi megállapítható, hogy a beépíthető összterület 6,55 hektár. A közel 10 hektáros ipari területet Rákay (illetve a Norton) 165,92 millió forintért vette tavaly nyáron, és a vagyonértékelő a forgalmi értéket most sem tette ennél magasabbra. Ha csak az ingatlanbecslésben szereplő forgalmi értékeket vesszük alapul, akkor eddig 1 milliárd forintnál is nagyobb rácalmási ingatlanbiznisz látszik. 

(Kiemelt klépünkön: Rákay Philip. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

14:59

A kórházak ellenőrzését is erőforrásnak tekinti a kormányzat, úgy gondolják, hogy nem csak a finanszírozás korrigálásával, hanem a szabályok betartatása is javíthatja a betegellátást. A kórházszövetség konferenciájának második napján az ellenőrzéseket végző szakterületek vezetői szembesítették az intézményvezetőket a föltárt visszásságokkal – írja a Népszava.