Koncz Zsuzsát és Bródy Jánost nagy megtiszteltetés érte: videón közös nyilatkozatuk

Az is kiderült, hogy annak idején Koncz Zsuzsa az érettségit Bródy János segítségével tette le.

2023. szeptember 13., 08:17

Szerző:

Koncz Zsuzsa és Bródy János tiszteletére emléktáblát avattak egy különleges helyszínen: a balatongyöröki mólónál. A két zenész ugyanis itt találkozott először 1963-ban, azaz pontosan 60 évvel ezelőtt.

Az emléktábla-avatásról az RTL Fókusz című műsora készített riportot, ezt alább tekintheti meg. A beszámolóból kiderül, hogy Koncz Zsuzsa nem is volt itt többet az utóbbi hat évtizedben, Bródy János 10-15 éve igen, de már akkor sem ismert rá a környékre.

„Végülis itt kezdődött a pályafutásom, ezen a mólón”

– mondja Bródy János, aki véletlenül pont Balatongyörökön nyaralt 1963-ban. Ekkor jött ide Koncz Zsuzsa is, aki az előző évi Ki mit tud? révén ekkor már ismert volt. Az énekesnőt kérlelték, hogy adjon elő valamit, de azt mondta, hogy csak akkor tud, ha van kíséret.

„Én ekkor itt egy gitárral rohangáltam már, mintegy jelezve, hogy van valami zenei affinitásom. És az idősebb fiúk előkaptak engem, hogy »na gyere öcsi, itt munkád lesz, Koncz Zsuzsit kell kísérned«”

– emlékszik vissza Bródy János. Koncz Zsuzsa hozzáteszi, hogy arra már nem emlékeznek pontosan, hogy melyik dalt adhatták elő először együtt a későbbi zenei partnerek:

„feltehetően valami luxemburgi sláger volt.”

Bródy János azt meséli, hogy nem sokkal később gitáros kellett az Illés együttesbe, és Koncz Zsuzsa ekkor hívta fel balatongyöröki ismerősét. A két fiatalnak azonban nemcsak a zenélés, hanem a tanulás is jól ment együtt:

„érettségire készülő diáklányok voltunk az én kedves barátnőmmel, akit itt látogattam Györökön azon alkalommal, amikor mi találkoztunk. És [Bródy János] nagyon lovagiasan felajánlotta, miután ő büfé volt nagyon matematikából, hogy segít nekünk.”

Bródy János akként foglalja ezt össze, hogy ő segített az énekesnőnek és barátnőjének leérettségizni, Koncz Zsuzsa pedig hálából beajánlotta őt az Illés együttesbe. Ha többet szeretne látni-hallani, kattintson a play gombra!

(Kiemelt kép: RTL/Fókusz)