Bródy János megmutatta a Főűgyészség iratát: ezért indult ellene büntetőeljárás

Bródy János kitette az Instagramra a Miskolcon előkerült dokumentumot.

2022. október 17., 14:20

Szerző:

Bródy János megdöbbentő posztot közölt az Instagramon azokból az időkből, amikor még fiatal rockzenész volt, és magára haragította az állampártot.

„Miskolcon előkerült egy 1973-as dokumentum”

– írja az alábbi posztban, ami tartalmaz egy oldalt a Legfőbb Ügyészség Politikai Osztályának határozatából. A dokumentum azt írja le, hogy a Legfőbb Ügyészség milyen cselekmények miatt rendeli el, hogy Bródy János ellen eljárás folyjon.

Az irat szerint az akkor 27 éves, az Illés együttes tagjaként ismert zenész következő cselekményei miatt indult az eljárás:

„Bródy János 1973. június 10-én a Miskolcon rendezett könnyűzenei fesztiválon – miután köszönetet mondott a rendező szerveknek –, gúnyos hangon köszönte meg a helyi rendőrségnek, hogy azoknak a fiataloknak, akik leutaztak a fesztiválra és szállással nem rendelkeztek, a rendőrségi fogdákban »biztosítottak szállást«. Kijelentései nyomán a jelenlévő mintegy 8-10 ezer fős közönség hatalmas füttykoncerttel és fujozással tüntetett a rendőrség ellen. A nézők egy része beugrált a pályára, üvegekkel és egyéb tárgyakkal dobálták a rendezőket.
[...] A nyomozás során lefoglaltak egy újságcikket, melyet Bródy a szobájában kifüggesztett. A cikk »ami nem lehet szocializmus« címmel 1969-ben egy jugoszláv hetilapban jelent meg. A cikk egyes bekezdéseit Bródy irónnal megjelölte. A fentieken kívül lefoglaltak egy »Omegazin« nevű folyóiratot is, mely a Budapesti Műszaki Egyetem KISZ Bizottsága szerkesztésében jelent meg 1972 márciusában. A lapba Bródy cikket írt, s ebben egy rendőri igazoltatással kapcsolatos párbeszédet mond el gúnyos, a rendőrt demonesztáló hangnemben.”

Igen, az eredeti dokumentumban a demonesztáló szó szerepel, alább ön is megtekintheti.

Amint abból soha nem csinált titkot, Bródy János jelenleg is szemben áll a most kormányzó hatalommal. A most 76 éves zenei legenda november 12-én, a Papp László Sportarénában ad majd életműkoncertet. 

(Kiemelt kép: Bródy János Instagramja)