Koltai Róbert megmutatja, milyen tüneteket okoz a demencia: szívszorító videó

Koltai Róbert megdöbbentő dolgokat mesélt az agyműtétjéről Joshi Bharatnak, és a Katolikus Szeretetszolgálatnak a demenciáról szóló videóiban is szerepel.

2024. március 28., 10:59

Szerző:

Koltai Róbert és élettársa, Gaál Ildikó rendező voltak Joshi Bharat vendégei a napokban a Rádió Bézsen futó, Egy férfi és egy nő című műsorban. Az immár 80 éves, Jászai Mari-díjas színész megdöbbentő dolgokat mesél az adásban egy évvel ezelőtti agyműtétéjéről: azt állítja, hogy félrekezelték.

„Volt egy tévedés, vagyis más bajt hittek, nálam, mint, ami volt. Arra kezeltek. Ildi vette észre, hogy valami nem stimmel. Ha ő nem lett volna olyan erőszakos ebben, én már nem lennék… Eleinte annyira félre, vagy inkább túl lettem gondolva. Most nagyon sokan kérdőn néznek rám, hogy még mindig élek, pedig ilyen jól nagyon régen nem voltam, mint az utóbbi időben”

– idézi Koltai Róbert szavait a Bors című kiadvány.

Bár rendkívül nehéz időszak volt ez a színész élettársa számára is, ma már humorral emlékeznek vissza a kórházban töltött időszakra. Gaál Ildikó így fogalmaz:

„voltak azért ebben a történetben vicces sztorik is. Én ugye naponta jártam be hozzá a kórházba. Délelőtt és délután is. Robi agyába ugye beültettek egy agyvíz helyretevő söntöt és azóta tényleg nincs baja. De amikor megérkeztem a műtét utáni második napon, azzal fogadott, hogy ő tegnap az egész kórteremmel nővérestül, mindenestül lent volt Zalaegerszegen a színházban és fellépett. Persze egyáltalán nem tudott menni, még a fürdőszobáig sem. Sírva jöttem el, mert váltig állította, hogy ő valóban ott volt. Ráadásul ehhez három napig tartotta magát. Robit le akarta vetkőztetni a nővérke, hogy megfürdesse, de ő nem akart levetkőzni. Elkezdett viszont énekelni, amibe a nővér is beszállt, hátha úgy mégis sikerül levetkőztetnie. Végül Robi zenés tömegverekedést rendezett.”

Koltai Róbert és a demencia

Ezek után még meghatóbbak az alábbi, friss videók, amik a Katolikus Szeretetszolgálat YouTube-csatornáján jelentek meg. Koltai Róbert és párja, Gaál Ildikó egy sorozatnyi kisfilmet készített arról, hogy milyen a demenciával élők sorsa.

„Az INDA program keretében, Koltai Róbert színművész főszereplésével készültek azok a rövidfilmek, amelyek a társadalom figyelmét szeretnék ráirányítani a demenciával élő idősek és hozzátartozóik mindennapjaira. A Gaál Ildikó rendezésében készült rövidfilmeken keresztül megismerhetők a demencia tipikus tünetei és az a személyiségváltozás, amely a hozzátartozók számára a legnagyobb kihívást jelenti”

– ez áll a videók ajánlójában. A kisfilmekben Koltai Róbert egy demenciával élő férfit alakít, az ő karakterén keresztül mutatják be a jelenetek a legtipikusabb tüneteket. Emlékezetes, hogy néhány évvel ezelőtt Anthony Hopkins játszott egy nagyon hasonló szerepet Az apa című filmben, és az alakításáért Oscar-díjat kapott.

Van még egy videó.

(Kiemelt kép: YouTube/Katolikus Szeretetszolgálat)