Kamilla királyné fia izgalmas titkokat árult el: Károly király ezt az étkezést mindig kihagyja

Tom Parker Bowles új gasztrokönyve kapcsán ír arról, igazából hogyan étkezik az édesanyja, Kamilla királyné és a kereszt- és mostohaapja, Károly király.

2024. szeptember 24., 14:53

Szerző:

Tom Parker Bowles 1974-ben született a későbbi Kamilla királyné első fiaként, a keresztapjának a walesi herceget kérték fel, akit ugye manapság Károly király néven ismerünk. A most 49 éves író az egyetem elvégzése után egy kiadóvállalatnál helyezkedett el, és kezdettől fogva a gasztrotémák érdekelték. Mostanra már hét szakácskönyvet adott ki, és a legutóbbinak az a címe, hogy Cooking and the Crown: Royal Recipes from Queen Victoria to King Charles III – azaz Főzés és a korona: Királyi receptek Viktória királynőtől III. Károly királyig. Itt egy bemutatkozó videó Tom Parker Bowlesról.

Károly király sajátot étkezik

Új könyve megjelenése előtt Tom Parker Bowles a Daily Mail című lapnak írt egy cikket mintegy beharangozóként. Ebben sok érdekességet elárul Károly király és Kamilla királyné étrendjéről és étkezési szokásairól: nem hiába, nála többet nem sokan tudhatnak arról, hogyan étkezik a brit uralkodó és felesége, hiszen a saját keresztapjáról és édesanyjáról van szó.

Nos, a beszámoló szerint Károly és Kamilla

„egyszerű, egészséges és határozottan szezonális ételeket”

fogyaszt. A királyi pár étkezéseiért elsősorban Mark Flanagan királyi séf a felelős, aki mindig együtt utazik a házaspárral a különböző vidéki birtokaikra. Tom Parker Bowles szerint Károly király egy hős, ha az ételről van szó, mivel a fenntartható étkezésről prédikál – és így is étkezik. Feltételezve persze, hogy a fenntarthatóba bele tud tartozni, hogy az embernek saját séfje van.

De mindenesetre a királyi éléskamra általában „a királyi birtokok szezonális terményeivel” van tele: borsó, eper, málna és például mángold (ennek a nálunk kevésbé ismert leveles zöldségnek egy közeli rokona a cékla). A királyi éléskamrában van ezen kívül mindig saját vadhús, marha- és bárányhús is, szóval Károly király törekszik arra, hogy ne más országokból beszállított ételeken éljen, azt pedig a beszámoló szerint semmi szín alatt nem engedi meg, hogy ételt a királyi udvarban kidobjanak vagy elpocsékoljanak.

Károly király: ebéd helyett tea

Érdekesség, hogy a könyv szerint Károly király rendszerint

„egyáltalán nem ebédel.”

Károly király általában azért hagyja ki ezt az étkezést, hogy maradjon hely egy „laza” délutáni teának. Az ötórai tea ugye régi hagyomány úgy általában briteknél, de persze különösen a brit királyi családban, és az uralkodó ezt nagyon komolyan is veszi.

Ezt a délutáni teát nem csak egy puszta csésze teaként kell természetesen elképzelni, hanem inkább emlékeztet egy kiadós uzsonnára. Értelemszerűen hagyományosan délután 5 órakor szolgálják fel, és a tea mellé rengeteg dolgot szolgálhatnak fel: makaront, nápolyit, kekszet, pralinét és scone-okat. De sós dolgok is járnak a tea mellé, például rántotta pirítóson, buggyantott tojás, garnélarák vagy éppen szendvicsek.

(Kiemelt kép: a brit királyi család hivatalos Instagramja)