Szakértők rangsorolták, kinek van a legnagyobb hatalma a brit királyi családban: Már nem Károly király az!

Érdekes módon Károly király a második helyre került a szakértők által összeállított azon listán, hogy a brit királyi család tagjai közül ki rendelkezik a legnagyobb hatalommal. Mutatjuk, ki az első.

2024. június 30., 06:43

Szerző:

Elgondolkodtató ranglista készült a brit királyi család tagjairól, ami szerint a família legtöbb hatalommal rendelkező tagja nem Károly király, hanem Vilmos herceg. Érdekes elolvasni, miért vélekednek így a szakértők.

Nem Károly király, hanem a fia a leghatalmasabb

Károly király azért maradhatott le egy picivel a fia mögött a rangsorban, mert a Daily Beast szakértői többek között olyan faktorokat is figyelembe vettek, mint ismertség és népszerűség. Vilmos herceg mindkét kategóriában veri az apját, de főleg az utóbbiban: a király tetszési indexe csak 58%-os, míg a trónörökösé 67%-on áll.

A szakértők kiemelik, hogy idén év elejéig még Károly király lett volna a lista élén a papírformának megfelelően. Azonban közbejött az uralkodó betegsége, és ez rávilágított arra, hogy bár még csak alig több, mint egy éve volt a koronázás, egyre többen számítanak a következő generációra.

Érdekes, hogy amíg II. Erzsébet rekordhosszúságú uralkodásának vége felé Károly azon dolgozott, hogy minél szélesebb jogkörrel rendelkezhessen, addig a szakértők szerint Vilmos annak ellenére vált a család leghatalmasabbjává, hogy nem kifejezetten küzd a befolyásért. Sőt, állítólag kifejezetten abban bízik, hogy legalább addig nem kell majd a trónra lépnie, amíg a gyerekei be nem fejezik az iskolát.

Egy forrás szerint azonban:

„Egyre többen tartják úgy, hogy Vilmos Fülöp herceg szerepébe lépett. Fülöp vasrúddal uralkodott a családon, és amikor meghalt, látták, hogy a fegyelem összeomlott. Most Vilmos mondja meg a tutit, ha a családi fegyelemről van szó. Félelmetes tud lenni!”

Vilmos ebben mond ellen Károly királynak

A szakértők azt a példát hozzák fel, hogy Károly király hajlana arra, hogy kisebbik fiát, Harry herceget visszafogadják a családba. A híradások szerint azonban a báty, Vilmos az, aki ragaszkodik ahhoz, hogy öccse legyen gyakorlatilag kitiltva a családból. És bár a két viszálykodó fivér apja a király, például ebben az ügyben az történik, amit Vilmos szeretne.

Vilmos és Harry konfliktusa igen messzire, akár születésük körülményeiig nyúlhat vissza, a szakértők szerint azonban csak az utóbbi időben mérgesedett el ennyire a dolog. Ebben nyilván részben közrejátszik, ahogy az öcs hátat fordított a családnak, de a BBC korábbi királyi tudósítója, Michael Cole szerint van még egy fontos ok.

„Az öccse, Harry olyasmit tett, amit Vilmos rendkívül nehezen fog megbocsátani, az emberek ugyanis nem szeretik, ha a párjukat sértegetik. Azt kell, hogy mondjam, hogy Harry herceg és Meghan Markle durva, kegyetlen és valótlan dolgokat mondott Katalin walesi hercegnéről. Ez nagyon bántja Vilmost. Mielőtt Harry eljegyezte volna Meghant, nagyon közel állt Katalinhoz. Mindig ott volt a lakosztályukban a Kensington-palotában. Vilmosnak szerintem kicsit elege lett abból, hogy ennyire közel állt a feleségéhez, pedig hárman nem is lehettek volna boldogabbak együtt”

– idézi a szakértő szavait az Express című újság.

(Kiemelt kép: a brit királyi család hivatalos Instagramja)