Istenes Bence meghökkentő kritikát fogalmazott meg: ezt hiányolja a The Voice-ból

Istenes Bence három évig vezette az X-Faktort, most a The Voice-ban láthatjuk.

2023. szeptember 20., 10:23

Szerző:

Istenes Bence nemrég kezdte meg a negyedik évadát tehetségkutató-műsorvezetőként. Annak idején az X-Faktort vezette, 2013-ban még Liluval közösen, aztán két évadon keresztül egyedül. Most a The Voice-ban tűnt fel, ami egy nagyon hasonló formátum, és Istenes Bence feladata is nagyon hasonló benne – de mégsem teljesen ugyanaz.

Pontosan ez kerül szóba friss interjújában Osváth Zsolttal, amiben Istenes Bence a következőket fogalmazza meg a két tehetségkutató összehasonlításaképpen:

„más hangulata van, mint az X-Faktornak. Én sajnálom, de nincs trollkodás. Szeretem a trollkodást meg az ökörködést, de itt tényleg jó énekesek és nagyon jó énekesek vannak, és gyakorlatilag én sem úgy működöm, mint mondjuk az X-Faktorban, sem a családtagokkal, sem a versenyzőkkel. Alapvetően jobb fej vagyok, mindenkit próbálok építeni, még ha nem is jutottak tovább.”

Istenes Bence egy nemzetközi trendet figyelt itt meg, aminek a jelek szerint nem kifejezetten örül. A tehetségkutatók hőskorának nagy jellegzetessége volt ugye az, ami itthon a bikicsunáj mém révén lett a legismertebb: a tehetségtelennek ítélt versenyzőket válogatott módszerekkel alázták-szégyenítették meg annak idején a zsűritagok, illetve a közönség. Két évtized elteltével azonban már kezdjük megérteni, hogy egy teljesen ismeretlen ember nyilvános megalázása egy profitorientált tévéműsorban nem igazán etikus, még akkor sem, ha az illető saját szándékából ment be a műsorba és ráadásul az a bűne, hogy azt hiszi magáról, hogy jól énekel, pedig nem.

A The Voice-ban már Istenes Bence is kénytelen jófej lenni mindenkivel, alább tudja megnézni, hogyan beszél erről a szerinte kicsit szomorú tényről a YouTube-on.

A realityszereplők megalázásán azért persze teljesen még nem léptünk túl, elég a Survivor vagy a Konyhafőnök/Séfek séfe példáit említeni, de ezeknek a műsoroknak a nemzetközi verziói évek óta tudatosan építik le az ilyen típusú tartalmakat, és próbálják úgy szórakoztatni a közönséget, hogy ezzel ne okozzanak túl nagy lelki sérülést a műsorban feltűnő személyeknek.

(Kiemelt kép: RTL/Sajtóklub/The Voice)