Horváth Éva bejelentette, hogy Lyme-kóros, és elárulta, hol kapta el a fertőzést

Horváth Éva az Instagramon a tüneteiről is beszámolt.

2024. augusztus 16., 07:58

Szerző:

Horváth Éva az alábbi Instagram-posztban árulta el a megdöbbentő hírt: Lyme-kóros lett!

Horváth Éva Lyme-kóros lett

Horváth Éva beszámolóját teljes egészében közöljük, nagyon fontos tanácsokat tartalmaz, amiket talán ön is hallott már, de mindig fontos, hogy észben tartsuk ezeket az óvintézkedéseket:

„Képzeljétek el, Lyme-kóros vagyok, csak sikerült ettől a nyomorult kis kullancstól elkapnom...
Az utóbbi időben nagyon fáradékony voltam és a fejem is sokat fájt. A vörös folt pedig egyértelművé tett mindent. Vigyázzatok magatokra, ha kirándultok!!!
Javaslom, hogy erdei kirándulás (de minden kirándulás) előtt használjátok valamilyen kullancs elleni szert!!! Mi egyébként anno 3 db kullancsot szedtünk ki magunkból, nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy nem a gyerekekben landolt ez a fertőzött példány.”

Egy kommentelő megkérdezi, hogy hol fertőződött meg Horváth Éva, amire a 45 éves modell-műsorvezető elárulja, hogy Noszvaj környékén történt a dolog.

Horváth Éva tanácsai mellé még....

Amint Horváth Éva is írja, igen fontos a megelőzés, mert a Lyme-kór egy meglehetősen nehezen kezelhető betegség és védőoltás nincs. Ha a kullancsot sikerül időben észlelni és egy napon belül eltávolítják a bőrből, akkor nem okoz fertőzést. A Lyme-kór százszor gyakoribb kullancs által terjesztett betegség, mint az agyhártya- és agyvelőgyulladás. Évente nagyjából 1200-1600 esetet diagnosztizálnak. Az agyhártyagyulladás kórokozóját a fertőzött területeken nagyjából ezerből 1 kullancs hordozza, a Lyme-kórt okozó Borrelia baktériumot ezzel szemben 10-ből legalább egy, sőt egyes területeken akár az 50 százalékot is elérheti a fertőzött kullancsok aránya, írta korábbi cikkében a Webbeteg.

A kullancs által terjesztett Lyme-kór első tünetét, az úgynevezett vándorló, körkörösen piros bőrpírt sokan bőrgyógyászati problémaként azonosítják. Az elváltozás idővel megszűnik, ugyanakkor a baktérium nem tűnik el a szervezetből: befészkeli magát az ízületi tokba vagy a bőrréteg alá, majd súlyos ízületi fájdalmakat okoz. Ezekkel aztán a reumatológust, ortopédust keressük fel, aki szteroidos kezelést, gyulladáscsökkentőt javasol, melyek szintén csak átmeneti, tüneti megoldások. A fájdalmak mellett ráadásul az esetek 20 százalékában maradandó idegrendszeri károsodást szenvedhetünk.

További kullancsellenes tippjeinket itt találja.

(Kiemelt kép: Horváth Éva Instagramja)