Havas Henrik felkavaró élményét mesélte el: Lili, Bajor Imre lánya hívott...

Havas Henrik barátjára, a ma 10 éve elhunyt Bajor Imrére emlékezik.

2024. augusztus 6., 07:53

Szerző:

2014. augusztus 6-án hunyt el Bajor Imre, és a Blikk több ismert személyiséget megszólaltatott az évforduló alkalmából, köztük természetesen Farkasházy Tivadart és Havas Henriket is.

Bajor Imre és Havas Henrik

Bajor Imre és Havas Henrik jó barátságban voltak, többek között a Heti Hetesben dolgoztak együtt. A 75 éves újságíró a mai évfordulón arra emlékezik, amikor nemrégiben Bajor Imre lányát, Bajor Lilit láthatta a színpadon. Mint mondja, felkavaró élmény volt ez a számára:

„A közelmúltban volt egy felkavaró élményem... Lili, Bajor Imi lánya hívott, hogy épp Kisorosziban lép fel egy monodrámával, amely Fónay Márta életéről szól. Persze, hogy elmentem, és csodálattal néztem, ahogy Lili, akit aprócska gyerekként már a kezemben tarthattam, milyen átéléssel formálja meg a mondjuk ki, molett színészlegendát.”

Havas Henrik hozzáteszi, hogy ahogy Fónay Mártának is azt mondta egyszer egy rendező, hogy belőle sosem lehet Júlia, ugyanúgy Bajor Imre is tisztában volt vele, hogy nem az az alkat, aki valaha is eljátszhatná Rómeót. A mindössze 57 évesen, agydaganatban elhunyt színész ezt azonban elfogadta, és karakterszínészként próbált tökéleteset nyújtani. Havas Henrik többek között a következőket is meséli 10 évvel ezelőtt elhunyt barátjáról:

„Rengeteg emlék köt össze bennünket: a közös nyaralások Balin, ahol társasoztunk, koccintottunk, úsztunk. Pedig egészen mások voltunk. Engem soha nem érdekelt az emberek véleménye, ő viszont szinte koldulta a szeretetet. Ha Fülén bementünk a kocsmába, körülnézett, majd begyűjtötte az elismerő pillantásokat. Együtt jártunk haknizni is, ami engem fárasztott, Imi pedig – mint egy nagy gyerek – élvezte minden pillanatát.”

Füle egyébként Fejér vármegyében található, ahol Bajor Imrének volt egy háza, és ahova előszeretettel járt le pihenni.

Bajor Imre gyermekei

Néhány hónappal ezelőtt a Meglepetés magazin közölt interjút Bajor Imre két gyermekével. Bajor Marci 27 éves, és a filmiparban dolgozik, ő többek között a következőket mesélte az életéről:

„Kéttannyelvű iskolába jártunk, aminek felnőttként nagy hasznát vesszük. Többnyire Magyarországon készülő, külföldi mozifilmekben és televíziós sorozatokban vagyok rendezőasszisztens. Mivel a stáb nagy része amerikai, a kommunikáció angol nyelven folyik.”

A két testvér között csak egy év a korkülönbség: Bajor Lili 28 éves. Ő színésznőként ismert, de nem ez az egyetlen foglalkozása, korábban takarított is:

„Jelenleg három munkahelyem van. Egy rendezvényközpontban dolgozom, és iskolásoknak is tartok drámapedagógiai játékokat. Muszáj több lábon állni, mert a fiatal színészeknek már nincs meg az az anyagi megbecsültségük és elismertségük, mint ami az édesapámnak vagy a még idősebb művészeknek hajdanán megvolt.”

(Kiemelt kép: RTL/Sajtóklub)