Babicsek Bernát halála ügyében megvolt az első büntetőtárgyalás az őr ellen, ezt monjda a gyászoló édesanya

Babicsek Bernát szülei indítottak magánvádas eljárást fiuk halála miatt a biztonsági cég azon alkalmazottja ellen, aki megmenthette volna a zenész életét, de segítségnyújtás nélkül távozott a helyszínről.

2024. június 25., 12:48

Szerző:

Babicsek Bernát immár két és fél éve, 2021 szilveszterén hunyt el. A mindössze 41 éves színész a saját otthonában hunyt el füstmérgezésben. Emlékezetes, hogy az otthona biztonsági riasztóval volt felszerelve tűz esetére, és ez a riasztó jelzett is. A biztonsági cégtől kiment egy őr az ingatlanhoz, azt körbejárta, majd kevesebb, mint három perc után távozott, pedig látta, hogy a szellőzőből füst áramlik ki, és hallotta, hogy odabent horkol valaki. Az ügyészség nem emelt vádat az illető ellen, de ezt megtették helyette Babicsek Bernát szülei.

Babicsek Bernát édesanyja a bíróságon

Az első, előkészítő tárgyalást tartották ma meg a Budakörnyéki Járásbíróságon, ahol Babicsek Bernát édesanyja és a megvádolt biztonsági őr egyaránt jelen voltak. Az ülésről a Bors című kiadvány közölt tudósítást, és a riport szerint a gyászoló édesanya a következőket nyilatkozta:

„többször elsírta magát az ülés során, és elmondta, egyelőre maga sem tudja, mire számíthat.”

A lap közöl fotót a bíróságon zokogó édesanyáról, és hozzáteszi, hogy a megvádolt biztonsági őr nem adta elő védekezését, beismerő vallomást sem tett.

Babicsek Bernát édesanyja szerint a fia nem aludt, amikor kiérkezett a járőr

Babicsek Bernát édesanyja márciusban az RTL Fókusz című műsorának nyilatkozva azt mondta, meg van róla győződve, hogy a fia nem horkolt, amikor a járőr kiérkezett, hanem még tudatánál volt, csak már le volt bénulva a füstmérgezéstől. Amit az őr horkolásnak vélt, az igazából a színész segítségkérése lehetett.

„Meg vagyok róla győződve, hogy a Bernátom ott feküdt, látta a villanyfényt, még tudatánál volt, mert 10 perc után még az lehetett, és minden erejét összeszedve jelezni akart, hogy még itt vagyok, de az már hörgés volt. [...] Segítséget kért, én biztos vagyok benne, mert [az őr] háromszor mondja [a videófelvételen], hogy »ujujujj annyira horkol!«”

– mondja zokogva Babicsek Bernát édesanyja az alább megtekinthető videóban. A haláleset vizsgálata úgy zárult le, hogy nem találtak felelőst, de a szülők azonnal fellebbeztek, mivel a járőr szerintük nem a rá vonatkozó szabályok szerint járt el. Sőt, úgy gondolják, hogy ha szabályszerűen jár el a kiérkező őr, akkor Babicsek Bernát életét meg lehetett volna menteni.

„Addig ő el nem mehetett volna a helyszínről, amíg az ott tartózkodó személyt nem igazolja”

– figyelmeztet Babicsek Bernát édesanyja.

Miért perelnek Babicsek Bernát szülei?

Miután az ügyészség úgy döntött, hogy nem nyújtanak be vádat a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján az őr ellen, a szülők elhatározták, hogy ők azonban megteszik ezt egy úgynevezett pótmagánvádas eljárásban, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűncselekménye miatt. Az édesanya a tavaszi interjúban elmagyarázta, hogy nem bosszút állni szeretnének ezen a bizonyos őrön azzal, hogy folytatni akarják a procedúrát több, mint két év után is:

„tisztában vagyunk vele, hogy a Bernátot nem kapjuk vissza. Azzal is tisztában vagyok, hogy ha bármi történik, nem fogok jobban megnyugodni, nem fog kevésbé hiányozni a fiam, semmi nem történik. De ha ezentúl körültekintőbben járnak el a járőrök, ha csak egy ember életét mentik meg, akkor már megérte. Semmi mást nem szeretnénk, csak azt az egyetlen egy mondatot, hogy elhangozzék, hogy »igen, felelőtlen volt«. Ha körültekintőbben jár el, Bernátunk még élhetne. Ennyi. Felőlem kaphat egy figyelmeztetést vagy egy felfüggesztettet. Nem akarunk bosszút állni. Talán akkor a Bernát is békében tud nyugodni. Úgy érezzük, hogy nekünk ezt meg kell tenni.”

Itt tudja visszanézni az interjút.

(Kiemelt kép: RTL/Fókusz)