Szakértő állapította meg, Babicsek Bernát halálakor hibázott-e a kiérkező szakember

Babicsek Bernát szülei szerint a biztonsági cég alkalmazottja megmenthette volna a fiuk életét.

2023. május 16., 10:53

Szerző:

Babicsek Bernát szülei a mai napig nem tudták feldolgozni fiuk elvesztését. A művész 2021. december 31-én halt meg füstmérgezésben, családja szerint meg lehetett volna menteni az életét.

„Utólag derült ki számomra az iratokból, hogy a biztonsági cég alkalmazottja szerint a fiam még élt, amikor kint volt, mert hallotta őt horkolni, viszont a füstöt is látta. Ő azt hitte, az a kéményből jön, pedig a szellőzőn áradt ki... Nem is értem, hogyan nem tudta megkülönböztetni a kettőt. Alig pár percet volt kint, majd jelentette a diszpécsernek, hogy mit tapasztalt, aztán elment. Azt hiszem, ha a járőr nem hagyja a gyermekemet magára a füstölő lakásban, ha felzörgeti Bernátot, a fiunk még ma is élhetne.”

– mondta Babicsek Bernàt édesanyja, aki emiatt korábban feljelentést is tett, ám azt elutasították.

Most egy biztonságtechnikai szakértő szólalt meg a művész haláláról, és azt is elmondta, hogy a házához kiékező szakember hibázott-e. Csalami János, az Elektronika Vonala vagyonvédelem alapítója, biztonságtechnikai szakértő a Ripostnak azt mondta:

„nem jelenthetjük ki biztosan, hogy a kiérkező szakember hibázott. Nem tudni, milyen szerződése volt Bernátnak, illetve takarta-e a nyílászárókat függöny vagy redőny, ami akadályozta a helyzet felismerésében. Azt sem tudjuk, hogy a konkrét esetben milyen jellegű riasztás érkezett, fel volt-e szerelve a riasztó füst-, hő- vagy szén-monoxid-érzékelővel, vagy csak a mozgásérzékelő jelzett be.” 

Hozzátette azt is, hogy ezeket a berendezéseket mindenképp javasolja, ha valaki riasztórendszert szereltet az otthonába, mivel a biztonsági központokban az is látszik, milyen érzékelőről érkezik a jelzés, és így azonnal lehet a szerződésben megadott értesítendő személyeknek is

(Kiemelt kép: dfp.hu/Máté Krisztián)

Hamarosan piacra dobja egyedi, TISZA X AZAHRIAH snekaer kollekcióját a Tisza cipő az Astorián található boltjában. A rajongóknak nem árt majd igyekezniük, a cipők ugyanis mindössze két napig lesznek elérhetők.