Alföldi Róbert megrázó vallomása Tompos Kátya elvesztéséről: Minden semmi ahhoz képest, hogy meghaltál

Alföldi Róbert többek között a Bárka és a Nemzeti Színházban dolgozott együtt a tegnap mindössze 41 évesen elhunyt Tompos Kátya színész-énekesnővel. Alább találja visszaemlékezését.

2024. június 1., 06:37

Szerző:

Pénteken az egész országot megrázta Tompos Kátya halálának híre: mindössze egy nappal korábban érkezett a hír, hogy összejött a 41 éves színész-énekesnő gyógykezeléséhez szükséges összeg. Tompos Kátya ugyanis a rák egy ritka és igen súlyos változatával küzdött, de sajnos a segítség már túl későn érkezett.

Tompos Kátya nekrológja Alföldi Róberttől

Amint azt Alföldi Róbert említi is a Facebookon közzétett visszaemlékezésében, a Bárka Színház igazgatójaként ő hívta el a színésznőt az intézménybe 2007-ben. Amikor a színész-rendező 2008-ban a Nemzeti Színház igazgatója lett, Tompos Kátya is átkerült ebbe a társulatba, maradt is a Nemzetiben 2018-ig.

Alföldi Róbert a következőket írja:

„KÁTYENKA – mindig így hívtalak, most sem máshogy….
…próbálok itt szép, méltó nekrológot írni Rólad,
de az úristennek sem megy…
annyi minden lesz újra valóságos a múltból, és annyira kevés mégis ahhoz, ami történt.
Minden semmi ahhoz képest, hogy meghaltál, édesem.
De itt van előttem, ahogy a József Attila Színház művészbüféjében megkérdeztelek, nem tudom már mikor, hogy jönnél-e a Bárkába.
És jöttél... és ahogy így jönnek elő az évek, a közös évek, emlékek, rájöttem, hogy az elmúlt 20 év legfontosabb pillanataiban, időszakaiban ott voltál.
Szövetséges voltál.
Erről persze soha nem beszéltünk, de így volt. Köszönöm.
És persze, hogy Elizát is… köszönöm…
tegnap játszottuk… de jó, de jó, hogy ma nem…
Hullámokban tör rám a fájdalom. Hullámokban tör rám a sírás…
…nem értem én ezt a világot…
itt valami nem stimmel…
…nézek ki az ablakon.
Ömlik az eső.
Az angyalok nem sírnak.
Zokognak.”

Itt találja a posztot, ami a fentieken kívül Znamenák István fotóját tartalmazza Tompos Kátyáról.

Emlékezetes, hogy a Centrál Színház 2016-ban mutatta be a My Fair Lady című musicalt Puskás Tamás rendezésében. Az előadás két főszereplője Alföldi Róbert volt Higgins professzorként és Tompos Kátya Eliza Doolittle-ként. Alföldi Róbert fenti megemlékezésében minden bizonnyal erre az előadásra utal, amikor megköszöni Elizát tragikusan fiatalon elhunyt kollegánőjének.

A darab különlegessége volt ebben a szereposztásban, hogy Alföldi Róbert korábban igazgatója-rendezője volt Tompos Kátyának, de ezúttal nem rendezett, hanem csak játszott – viszont pontosan azt játszotta el, hogyan irányítja, illetve alakítja át az egyszerű virágáruslányt a címben említett fair ladyvé. A darabban még Cserna Antal, Magyar Attila, Borbás Gabi, Rada Bálint és Pálfi Kata is szerepelt. Az előadáshoz készült egy trailer is, ez látható alább.

A Centrál Színház pénteken a honlapján tette közzé, hogy Tompos Kátyát saját halottjuknak tekintik.

(Kiemelt kép: YouTube/Centrál Színház)