Tompos Kátya most még rosszabbul lett: Megviseli, hogy betegsége nyilvánosságra került

Tompos Kátya betegségének híre bejárta tegnap a sajtót, és emiatt a színésznő még rosszabbul lett, hiszen egy barátja szerint nem akarta, hogy nyilvánosságra kerüljön, hogy rákkal küzd.

2024. május 10., 10:14

Szerző:

Egyetlen nap alatt összefogás szerveződött Tompos Kátya érdekében, gyűjtés indult a 41 éves, Jászai Mari-díjas színésznő kezelésének finanszírozására. Egy barát szerint azonban a Valami Amerika 2 sztárja nem szerette volna, hogy a dolog nyilvánosságra kerüljön.

Tompos Kátya eddig titkolta a betegségét

A Fábián Juli Emlékalapítvány tette először közzé a döbbenetes hírt csütörtökön: Tompos Kátya évek óta rákkal küzd, és pénzre van szükség a kezelése folytatásához.

„Bizonyára sokatoknak feltűnt, hogy Tompos Kátya két éve nem látható színházakban, koncerttermekben és eltűnt a média látómezejéből is. Ennek oka egy daganatos betegség – a »világot jelentő deszkákat« már csak egy-egy felolvasóest erejéig látogathatta, amíg pillanatnyi állapota ezt megengedte.
Kátya a daganatos betegségek egy olyan ritka válfajában szenved, amelyhez a legmegfelelőbb kezelés Magyarországon nem elérhető. Külföldi gyógykezelésének jelenlegi fázisai – a korábbiakkal ellentétben már – az állam által nem finanszírozottak, az eddig felmerült költségek már felemésztették Kátya anyagi kereteit, tartalékait, valamint a barátai által korábban összegyűjtött összeget.
Kátya kérésére eddig a pillanatig kizártuk a nyilvánosságot, ám eljött az idő, hogy a nagyközönséghez forduljunk segítségért.
Két módon tudod támogatni Kátyát:
»Szeretünk Kátya« címen jótékonysági gálát szervezünk, amelyre május 25-én kerül sor a Szegedi Nemzeti Színházban (alább a rendezvény plakátja). A bevétel teljes mértékben Kátya gyógykezelési alapjába kerül.
Ha nem tudsz ott lenni a gálán, de szeretnéd támogatni Kátya kezelését, akkor ezt a Fábián Juli Emlékalapítvány számlájára utalva megteheted”

– ez áll az alábbi posztban, amiben természetesen a szükséges számlaszám is megtalálható.

Valamivel később megjelent egy poszt Tompos Kátya Facebookján is, amit egy admin írt, nem maga a színésznő:

„Kedves MINDENKI!
Barátok, kollégák, ismerősök, ismeretlen csodatevők!
Nem találunk szavakat arra, amit alig néhány óra leforgása alatt véghez vittetek. Nincs jobb szó a KÖSZÖNÖMnél, de amikor az összefogás, a TI összefogásotok reményt ad, mégis kevésnek tűnik!
Mikor Kátya néhány barátjával, kollégájával és a Fábián Juli Emlékalapítvánnyal úgy döntöttünk, hogy belevágunk ebbe az akcióba azért tettük, mert úgy éreztük nincs más remény, nincs más lehetőség. Kátya az utolsó pillanatig a nyilvánosság teljes kizárása mellett igyekezett minden lehetőséget megragadva gyógyulni, küzdeni, de egyedül elérte a határait.
Amikor köszönetet mondunk, nem hagyhatjuk ki azokat sem, akik az idáig vezető úton mellette álltak, és amit a lehetőségek engedtek megtettek: kezelő orvosait, az egészségügyi dolgozókat a NEAK-ot - Kátya a gyógykezelése során közfinanszírozott járó- és fekvőbeteg-ellátásban, egyedi méltányossági gyógyszertámogatásban, illetve tervezett külföldi gyógykezelésben is részesült. A kezelésekkel, valamint a gyógyszerekkel összefüggő költségeket az állam a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőn keresztül finanszírozta – és végül, de nem utolsó sorban a Centrál Színház csapatát és azokat a barátokat, kollégákat, akik rendületlenül mellette álltak.
Messze még a vége, de köszönjük a reményt és a szeretetet!
Hajrá Kátya!”

Egy barát nyilatkozott

Az üggyel foglalkozott a Fókusz című műsor is az RTL-en, és a riport megszólaltatta Hrutka Róbertet, Tompos Kátya egy közeli barátját. Ő mondja azt, amit a címben idézünk:

„Kátya azt mondaná, hogy nincs jól, főleg a mai nap, mert őt megviseli az, hogy ez a betegség, amit ő tényleg titokban akart tartani, nyilvánosságra került.”

Tompos Kátya kezelése jó ideje zajlik a riport szerint, amiből az is kiderül, hogy a szükséges németországi kezelés felemésztette a színésznő és családja minden anyagi erőforrását, így mindenképpen nagy szükség van az adományokra. A színésznőnél a daganat annyira elterjedt, hogy a kemoterápia nem jöhet szóba, ezért keresik az alternatív gyógyulási lehetőségeket.

(Kiemelt kép: RTL/Fókusz)