Így búcsúznak Tompos Kátya barátai és kollégái: Csak állok elveszve

Meghalt Tompos Kátya, és rengeteg országosan ismert művész osztozik a gyászban a közösségi médiában: köztük Hrutka Róbert, ByeAlex és Tóth Gabi is.

2024. május 31., 10:46

Szerző:

Péntek reggel érkezett a megrendítő hír: 41 évesen elhunyt Tompos Kátya. A Jászai Mari-díjas színésznő egy ritka, daganatos betegséggel küzdött, és éppen tegnap jött a hír, hogy az országszerte beindult jótékonysági megmozdulásnak hála összegyűjtöttek elegendő pénzt külföldi gyógykezelésére. A segítség azonban már túl későn érkezett.

Tompos Kátya barátai és kollégái búcsúznak

Hrutka Róbert, Tompos Kátya kollégája és jóbarátja az elmúlt hetekben többször is nyilatkozott a színésznő állapotáról. Ő most a következőket írja egy dalszövegrészlettel:

„Csak állok elveszve, mint egy kihalt megállóban és te észrevétlen felszálltál arra a bizonyos holdjáratra. Soha nem volt ilyen hangos a csend. Köszönöm, hogy a barátod lehettem!
»Egy elvarázsolt bolygón élek,
Maradnék végleg, ha itt lennél velem,
Átrepülnék száz világot, tengernyi álmot,
Csak tudnám, hogy ott leszel.
Szívem míg jár,
Egy holdjáratra vár, hogy vigyen tovább,
Az álmaim után.«
(Tompos Kátya: Holdjárat)”

Itt találja a fent idézett dalt teljes egészében.

Juhász Anna a következő gondolatok megfogalmazásával gyászolja Tompos Kátyát:

„Drága Kátya! Hát milyen csoda vagy te. Biztos vagyok benne, hogy megszoktad a téged fürkésző, rajongó, elismerő pillantásokat, szavakat - most én is hadd jöjjek egy-két ilyennel. Élmény veled egy színpadon lenni, mert nemcsak a tehetséged, szereteted, koncentrációd és munkád van ott az emberrel azon a pár négyzetméteren, hanem - vagy elsősorban - a szíved, ami a tétje mindennek. Bármikor láttalak nézőként, online, életben vagy épp szerepeltem veled, úgy kapcsolódtam hozzád, olyan természetességgel, mintha az aznapi előadás egy régi közös »ügyünk« lenne. És valószínű az is volt - tőled. Ugyanolyan otthonossá teszed a szerelmet, a vágyat mint a gyászt és a fájdalmat, Márait, Polcz Alainet vagy egy francia sanzont. Élettel töltesz meg magad körül mindenkit. Sokat adsz, mindig, még akkor is, amikor neked épp kevés van. Kátya annyira hálás vagyok neked sokmindenért, leginkább azért, mert emberi, őszinte, szeretettel teli lényed tanít a szavakra és a szavakon túlira is.
Ezt írtam neki - Neked Kátya most, az utolsó születésnapra nemrég. És te mit írtál vissza? “Ilyenkor sokkal jobban megszeretem magam, mint úgy általában.” Dehát érezned, látnod kellett, ki vagy. Veled a világ egy jobb hely volt! Beszéltünk még nemrég. Kátya, drága Kátya! Annyira szeretünk, tudom, hogy érezted.”

Az alábbi posztban szerepelnek a fentiek.

Nagy Sándor színművész két rövid mondattal és rengeteg zokogó emojival adott hangot megrendültségének:

„Ez nem igazságos... Nagyon nem...”

ByeAlex a következőket írta a Facebookon a ma reggeli hír kapcsán:

„Elhunyt egy fiatal, tehetséges nő. Nem ismertem személyesen, mégis megérint a története. Nagy tisztelettel gondolok rá. A hozzátartozóknak, barátoknak pedig őszinte részvétemet nyújtom, mert egy ilyen űrt tudom, hogy semmi nem tölthet majd be. Az viszont biztos, hogy mindig emlékezni fogunk rá.”

Rónai Egon egy könnyező szmájlival emlékezett meg a színésznőről, a következőket írva:

„Tompos Kátya –A csónak elindult a végtelenbe.  De nem volt magányos. Százezrek támogatása, szeretete kísérte az utolsó hetekben.
Jó utat, Kátya!”

Ebben a posztban találhatóak a fentiek.

 

Tóth Gabi énekesnő is publikált egy posztot: azt írja a megrendültségtől, nem akar semmit írni. Ennyit azért írt:

„Nem tudok és nem is akarok mit írni.. egyszerűen nem lehet. Nyugodj békében, Kátya!”

Egy zenés videót tartalmaz a poszt a fentieken kívül, a Magányos Csónak című dallal, ami a Valami Amerika 2-ben hangzik el, és amit Tompos Kátya adott elő. Erre a dalra utal Rónai Egon fenti posztja is.

 

A Centrál Színház az alábbi poszttal tette közzé, hogy Tompos Kátyát a saját halottjuknak tekintik.

„A Centrál Színház Tompos Kátyát a saját halottjának tekinti. Nincsenek szavaink”

– írják.

(Kiemelt kép: Tompos Kátya Facebookja)