Alföldi Róbert megdöbbentő dolgot mesélt el édesapja haláláról: Ő a példaképem

Alföldi Róbert újabb nagyinterjút adott, ebben tavaly elhunyt édesapja élete és halála is szóba kerül.

2024. május 22., 08:54

Szerző:

Alföldi Róbert volt a FixTV Hungary videósorozatának legutóbbi vendége, a Bóta Café teljes interjúját alább találja. Ajánlóképpen két gondolatot emelünk ki a beszélgetésben, azt, amikor az 56 éves színész-rendező édesapja haláláról, illetve amikor a Magyarország jelenlegi állapotáról beszél.

Alföldi Róbert az édesapjáról

Tavaly novemberben hunyt el Alföldi Róbert édesapja, Alföldi Albert. Az Országgyűlés honlapja a következőket írta róla:

„Életének 84. évében elhunyt Alföldi Albert az MSZP volt képviselője. 1994-től 2010-ig volt az Országgyűlés tagja. A Kulturális és sajtóbizottság, az Ifjúsági és sportbizottság valamint az Oktatási és tudományos bizottság munkájában vett részt.”

Alföldi Róbert nem az édesapjával nőtt fel: a színész-rendezőt és öccsét az édesanya és a nagymama nevelte. Alföldi Róbert 26 éves volt, amikor először találkozott édesapjával, akinek révén három féltestvére van. Most így beszél a tavaly elhunyt politikusról, akit bizonyos szempontból példaképének tekint:

„Abban a példaképem, hogy miből állt össze az ő kerek világa: ő egész életében baloldali gondolkodású, iszonyúan liberális beállítottságú, nagyon nyitott, mindenkit nagyon megértő, zsidó származású ember volt. És pontosan ugyanilyen súllyal, ugyanilyen hittel volt jelen az ő életében a nemzeti konzervativizmus a szó legszebb értelmében, a hazafiság, a hit és minden, amit manapság illik nagyon erősen két oldalra sorolni. Ez benne egységesen volt benne. Ez volt az ő világképe. [...]
Ő nemrégen halt meg és tényleg A-tól Zs-ig minden politikus, oldaltól és mindentől függetlenül nem is a hivatalos részvétnyilvánításokat adták vagy küldték, hanem emberi megnyilvánulásokba öltöződtek ezek a részvétnyilvánítások. A baloldaltól a jobboldalig végig. Ő kiszemezte a világból azt, ami őt érdekelte, és egyáltalán nem volt fontos, hogy azt egyébként hova illik sorolni. Erre mondtam azt, hogy ő a példaképem, és arra, hogy tényleg csak az határozta meg azt, hogy ő mit gondol valakiről, hogy ő milyen ember.”

Alföldi Róbert és a beilleszkedés a rendszerbe

Alföldi Róbert azt is említi, hogy színésznek készülő fiatalok gyakran megkérdezik őt, hogy most, hogy az SZFE az lett, ami, érdemes-e még egyáltalán jelentkezniük oda. Alföldi Róbert azt mondja, ilyenkor mindig azt tanácsolja a fiataloknak, hogy igen, jelentkezzenek csak, hiszen nem igazán maradt más választás. Az SZFE példája azonban egy olyan eset, aminek a példájához hasonló szituációkat mindenki megél, aki ma Magyarországon él.

„Ez a nagyon okos ebben a rendszerben: hogy valahogy megteremti azt a helyzetet, hogy igazán nem lesz más választásod, mint hogy ha nem is értesz vele egyet, de valahogy beállj a működésébe. És abban a pillanatban, hogy beállunk a működésébe, abban a pillanatban legitimizáljuk. Még akkor is, ha előtte én is, te is, nem tudom, hányan ott álltunk és tüntettünk a némaságunkkal, amikor ez a lerohanás történt. De nem tudom azt mondani egy fiatalembernek, hogy igen, igazad van, és menjenek a francba és szégyelljék magukat és ezért ne jelentkezz oda. És igazából valahogy szerintem jogom sincs... Kezdek ebben egy kicsit változni, és nem tudom, hogy ez a beletörődésem vagy beleszomorodásom-e a rendszerbe vagy ebbe a társadalmi-kulturális közegbe, amiben élek. De valahogy egyre jobban azt gondolom, hogy nem nagyon van jogom számon kérni senkitől az ilyen típusú magatartását.”

Alföldi Róbert azt mondja, hogy nem biztos magában, de egyre inkább úgy érzi, hogy nem kérheti számon senkin, hogy miért nem tiltakozik az országban történő események ellen. Alább találja a teljes videót.

(Kiemelt kép: YouTube/FIXTV HUNGARY)