Szexuálisan zaklatta tanítványait egy edző Hosszú Katinka klubjában

Kitört a botrány Hosszú Katinka klubjában, miután egy edző szexuális célzásokat tett a hozzá járó lányoknak. Az esetre még április környékén derült fény, az edző azonban csak most távozott.

2024. szeptember 9., 10:08

Szerző:

Hangos botrány keveredett a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka úszóklubjában, miután egy edző meglehetősen illetlenül viselkedett lány tanítványaival. Az illetőt a klub szóban és írásban is figyelmeztette, ugyanakkor hónapokkal az eset kiderülte után még mindig edzőként dolgozhatott. A hazai úszószövetség most kivizsgálná az esetet.

Botrány Hosszú Katinka klubjában

Vizsgálóbizottság felállításáról döntött a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöksége, miután arról jutott el hozzájuk információ, hogy az Iron Swim úszóklub egyik edzője etikátlan, szexuális célzásokra épülő kommunikációt folytatott női sportolókkal. Az elnökség egyhangú szavazással, tíz igen vokssal határozott – írja a hvg.hu. Hozzáteszik, az ügyről először a sportal.hu számolt be szombaton, amely azt írta:

az Iron Swim április 20-án „munkáltatói figyelmeztetést” küldött az edzőnek a fentiek, valamint amiatt, hogy belső információkat továbbított harmadik félnek. A dokumentumot a klub elnöke, a háromszoros olimpiai bajnok úszó, Hosszú Katinka írt alá.

A tavaszi keltezésű levél augusztus 29-én a MÚSZ-hoz is megérkezett, az úszóklub alelnöke – aki amúgy Hosszú Katinka anyósa – küldte el az ottani illetékeseknek. Egyúttal felszólította őket, hogy lépjenek az ügyben, amelyről addig a szövetségnek nem volt tudomása. 

Ebből a levélből egyébként ezen felül az is kiderült, hogy a sportolói jelzések alapján született írásbeli figyelmeztetést szóbeli is megelőzte, s hogy a klub kikötötte, az edző kiskorú személlyel csak szülő bevonása mellett folytathat írásos levelezést. Emellett arra is felhívták az edző figyelmét, hogy amennyiben nem vagy nem megfelelően teljesíti a munkaviszonyából adódó kötelezettségeket, úgy akár azonnali hatállyal is felmondhatnak neki. 

A sportal.hu információi szerint ugyanakkor az edző még 140 nappal ezután is a klubnál dolgozott, és csak az eredeti cikk megjelenése után távozott önként az egyesületből, 16 tanítványával együtt. 

Nem felhőtlen Hosszú Katinka és a MÚSZ viszonya

Hosszú Katinka legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy a közzöségi oldalán közzétett egy nagyobb lélegzetvételű posztot, amiben élesen bírálta a Magyar Úszó Szövetség vezetőit a Milák-ügy kapcsán. A sportoló ebben a bejegyzésben azt is kiemelte, nem érti a magyar közvéleményt, miért az újságírókat támadják a Milák Kristóf körül kialakult helyzet miatt, hiszen ők csak megírták azt, amit a szövetség vezetői és Milák edzője mondott nekik. Az úszónő levelét korábban változtatás nélkül közöltük, ami ezen a linken érhető el.

(Kiemelt képünkön Hosszú Katinka látható. Forrás: Hosszú Katinka hivatalos Instagram oldala)