A svédek elleni győzelem után negyeddöntős a magyar női kézilabda-válogatott

Stabil magyar győzelem született, jöhetnek a norvégok.

2021. augusztus 2., 11:29

Szerző:

A magyar női kézilabda-válogatott bejutott a negyeddöntőbe a tokiói olimpián, miután a csoportkör utolsó fordulójában 26-23-ra legyőzte a svéd csapatot. A nyolc között Elek Gábor szövetségi kapitány együttese Norvégiával találkozik szerdán – írja az MTI. A magyarok abban a tudatban léphettek pályára, hogy ha nyernek, a rossz rajt ellenére bejutnak a negyeddöntőbe. Ebben egyébként az oroszok korábbi győzelme segített a válogatottnak. A svédek számára nem volt tét, biztos csoportelsőként várták az összecsapást. 

Elek Gábor együttese jól kezdett, Bíró Blanka két hétméterest is hárított, így állandósult a 2-3 gólos előny, amely később még tovább is nőtt (10-6). Aztán 13-10-es magyar vezetésnél időt kértek a svédek, és ettől olyan lendületbe jöttek, hogy sikerült fordítaniuk. Ebben a szakaszban a korábbinál sokkal keményebben védekezett az északi alakulat, nehéz volt lövőhelyzetbe kerülni, a lefordulásokból pedig jöttek a svéd gólok. A szünet előtti hajrában emberelőnyben egyenlítettek a magyarok, így 15-15-nél jött a szünet.

A második félidő hat magyar góllal és Vámos kimaradt hetesével indult, ráadásul Lukács ziccerből a felső lécre emelt. A svédek sok hibája miatt ismét az Elek-együttes akarata érvényesült, és 19-15-nél időt kért a rivális, de ezúttal nem történt sok változás. A svédek 12 percig képtelen voltak gólt szerezni, 21-15 után voltak ismét eredményesek. Ahogy megtorpant a csapat, a kapitány 22-19-nél időt kért. Háfra egészpályás üres kapus kísérlete mellé szállt, így a folytatásban is bátran próbálkoztak a svédek kapuslehozatallal. Tomori végleges kiállításával a 49. percben kidőlt a védelem oszlopa, de 23-20-as állásról Zácsik révén a magyarok mozdultak el. A svédek újabb tízperces gólcsenden voltak túl, így az utolsó öt perc 24-21-ről kezdődött. A skandinávok időkéréssel hangoltak a hajrára, de nem volt esélyük fordítani, mert a magyar csapat ekkor stabilan védekezett. 

A csoport végeredménye: 1. hely: Svédország 7 pont, 2. hely: Orosz Olimpiai Csapat 7 pont, 3. hely: Franciaország 5 pont, 4. hely: Magyarország 4 pont, 5. hely: Spanyolország 4 pont, 6. hely: Brazília 3 pont. Azonos pontszámnál az egymás elleni eredmény döntött.

(Kiemelt kép: A magyar női kézilabda-válogatott győzelmét ünnepli, a Svédország elleni mérkőzés után a 2020 -as tokiói olimpiai játékokon, 2021. augusztus 2 -án. Fotó: Fabrice Coffrini / AFP)