Öttusa vb: nagy bejelentést tett hazánk

A Ludovika Arénában tartotta hazai rendezésű UIPM Öttusa Világkupa beharangozó sajtóeseményét a Magyar Öttusa Szövetség.

2024. április 18., 15:07

Szerző:

Balogh Gábor, a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) elnöke nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a Szövetség egyik legfőbb feladatának a klubokkal való minél szorosabb együttműködés kialakítását tartja, hiszen lényeges, hogy mindenben támogassák őket az olimpia évében – írja a tények.hu.

Az elnök hozzátette, hogy a szervezet új elnöksége folyamatosan dolgozik a szervezetfejlesztésen annak érdekében, hogy a versenyeztetés, utaztatás, akadálytalan legyen.

Megújul az öttusa

Balogh Gábor hangsúlyozta, hogy készül a MÖSZ új stratégiája, mely várhatóan júliusban lesz kész, hiszen megújul a sportág, és az olimpiát követően 2025. januárjától a szervezetnek új alapokra kell helyezni az együttműködés formáit, koncentrálva az új öttusa elem, az OCR (Obstackle Course Racing) felépítésére, jobban támaszkodva a hazai iskolarendszerre és a honvédelemre az utánpótlás megszervezésében.

Az elnök fontos bejelentést tett, mikor ismertette, hogy hazánk pályázik a 2027-es öttusa vb megrendezésére, ami olimpiai kvalifikációs verseny lesz. Az időzítés azért is szerencsés, hiszen éppen akkor lesz 100 éves a magyar öttusasport.

Mizsér Attila, a szervezet főtitkára ismertette a Világkupa jelentőségét és a hazai várakozásokat. Ez a 4+1 eseményből álló versenycsomag alapjaiban határozza meg a világranglistán elfoglalható pozíciókat, melyek végső soron olimpiai kvótát érnek majd.

A hazai versenyzők a szabályok értelmében itthon négy helyett nemenként hatan szállhatnak versenybe a megszerezhető kettő párizsi indulásért.

Mintegy 40 ország 160 sportolóját várjuk Magyarországra, a Világkupán részt vesz a mai öttusa krémje, hiszen többek között az olimpiai ezüstérmes és az idei első világkupán győztes Ahmed Elgendy, a világranglista vezető Mohanad Shaban, a kétszeres címvédő világbajnok Elena Micheli, valamint a címvédő Európa-bajnok Giorgio Malan is indul, így garantált a magas színvonal, emelte ki a főtitkár. Hozzátette, örvendetes tény, hogy egyre több szponzor csatlakozik a Szövetséghez a sportág támogatójául.

Kiemelte továbbá, hogy Budapesten először egy ingyenesen látogatható családi és sportfesztivál keretében a Fan Zone-ban számos öttusához kapcsolódó és egyéb szórakoztató aktivitást próbálhatnak ki ingyenesen a kilátogatók.

Gulyás Michelle, a Világkupán induló sokszoros díjnyertes öttusázó arról az örvendetes tényről számolt be, hogy jól halad a felkészülése, érzése szerint jobb formában van, mint a Kairóban rendezett Világkupa előtt.

Bőhm Csaba, a férfiak közötti éremesélyes öttusázó arról beszélt, hogy a férfi mezőny nagyon nívós, többek között az egyiptomiak nagyon erős versenyzőkkel jönnek, de esélyesek a franciák és a britek is. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a felkészülése rendben halad, és bár Kairó után gyengélkedett, de mostanra rendbe jött, és várja a versenyt – írja a lap.

(Kiemelt kép: Böhm Csaba a budapesti öttusa világkupán 2023. április 29-én. Fotó: Magyar Öttusaszövetség)

 

Tudvalevő, hogy a pedagógusok munkája nagyban befolyásolja a gyerekek sport iránti elköteleződését, hiszen legtöbbször ők szerettetik meg a mozgást velük. A Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére ezért kiválasztották azokat a testnevelő tanárokat, akik többek között ennek a kritériumnak is megfeleltek.