Jobb későn

2020. október 4., 19:42

Szerző:

Nagy a baj.

A járvány ránk rúgta az ajtót. Még nem jött be teljesen, inkább csak a jeges leheletét érezzük, de súlyos figyelmeztetésnek az is elég. A hosszú árnyék megjelenésének hatására a kormány végre meghozta a döntést, ami régen fontosabb lett volna szinte minden másnál. Stadionoknál, Városliget- és Vár-programoknál, fegyverkezésnél. Hiszen kár 3500 milliárdért tankot meg rakétát venni, attól nem lesz biztonságosabb az ország, ha közben ránk omlik az egészségügy. Az a rendszer, amelyből már a tavaszi COVID-csúcs óta is ötezren dezertáltak. A múlt hét végén a kormány elfogadta a Magyar Orvosi Kamara javaslatát az orvosbérek jelentős emeléséről: a MOK bértáblájával állnak a parlament elé.

A döntés napján a tájékozott újságolvasó már láthatta a Bill Gates támogatásával létrehozott, egészségügyi trendek modellezésével foglalkozó kutatóintézet Magyarországról szóló jelentését. A Washingtoni Egyetemen működő IHME, amelyet világszerte kiemelkedően megbízható intézménynek ismernek el, katasztrófát jelez. Ha Magyarországon folytatódik a jelenlegi tendencia, az év végéig 12 500 halálos áldozata lehet a járványnak. Amikor tetőzik – az előrejelzés szerint november 19-én –, egy nap alatt 35 ezer ember fertőződhet meg, és aznap 220 emberéletet követelhet a vírus. Igaz, ha addig többen viselnek maszkot, a csúcs jöhet később is – kevesebb halottal. Ám ha elfogy a kórházi ágy, vagy kidőlnek az orvosok és az ápolók, a járvány súlyosbodik, és még több lesz az áldozat.

Pénteken az MTI pozitív hírt közölt a vírussal kapcsolatban – nem könnyű feladat. Megírták, hogy megkezdődik a favipiravir hatóanyagú japán gyógyszer hazai tesztje száz betegen, hiszen ez az orvosság „átlagosan mintegy hat nap alatt kisöpri a koronavírust az emberi szervezetből”. Azt nem írták, hogy ez legfeljebb az enyhe és közepesen súlyos esetekben igaz. A fáma most arról sem szólt, hogy áprilisban a koronavirus.gov.hu egyszer már bejelentette: a hét végén 400 ezer tablettányi favipiravir érkezett Kínából, miközben összesen négy ország kapott lehetőséget ilyen vásárlásra. Jó, tudjuk: a portyázók és fürkészek néha nem a legjobb minőséget vették. De májusban már az eredeti japán gyógyszer érkezéséről szóltak a hírek. Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésében arról olvashattunk: „Magyarország abban a megtiszteltetésben részesült, hogy az elsők között kapott a Japánban törzskönyvezett Avigan nevű, favipiravir hatóanyagú gyógyszerből.” Tessék mondani, mi történt május óta? A gyártó, a Fujifilm Toyama tavasz óta 43 országba szállított tesztelésre gyógyszert. Az oroszok pedig már 17 országba exportálják saját változatukat. Persze, örüljünk, ha nálunk is lesz új, hatékony gyógyszer, vagy legalábbis reménykedhetünk benne…

És persze, hogy jó hír: a kamarai bértábla szerint egy kezdő orvos bére Magyarországon 680 ezer forint lesz, egy tíz éve dolgozó szakorvos 1,3 millió forintot kereshet majd, míg egy nyugdíj előtt álló doktor akár kétmillió forintot vihet haza. Ez az ausztriai bérek kétharmada körül jár, igaz, ez az összeg nem azonnal érkezik. Az orvosok először várhatóan januárban kaphatják meg a béremelés első 65-70 százalékát. A MOK közgazdászai összeszámolták: a béremeléshez évi 300-500 milliárd forintra lesz szükség. Az olvasót nem idegesítjük a már megvalósult sportberuházások költségeivel. Inkább azt tesszük hozzá: a nyugdíjas doktorok többsége 130-150 ezer forint nyugellátást kap.

Igen, örüljünk annak, aminek lehet. Jön a favipiravir, jön az orvosbéremelés. Reméljük, hogy mindnyájan megérik azok közül, akik ott állnak a betegágyaknál. Orbán Viktor azt mondta: a következő 7-8 hónapban nem várható, hogy lesz vakcina a koronavírus ellen. A kórházak óriási terhelés alá kerülnek, ami az orvosoktól és az ápolókról is emberfeletti munkát követel.

Reménykedjünk. De annak, aki nem tud, érdemes lesz megtanulnia imádkozni is.