A napokban ünnepelte születésnapját David Attenborough

98 évesen is megállíthatatlan a bolygó kapitánya.

2024. május 9., 13:49

Szerző:

Május 8-án ünnepelte 98. születésnapját Sir David Attenborough, a világ legismertebb természetfilmese, környezetvédője, a bolygó kapitánya.  A nem is olyan régen még visszavonulását pedzegető ikon valószínűleg nem ismeri a pihenés fogalmát: épp a napokban ért véget legújabb BBC-sorozata, a Mammals (Emlősök), amivel tovább javította saját Guinness-rekordját a leghosszabb tévés műsorvezetői karriert tekintve – 70 év és 246 napnál jár – írja a Qubit.

Az elmúlt években leginkább klasszikus sorozatainak folytatásain dolgozott, legközelebb A kék bolygó-sorozat harmadik része érkezhet, de az óriási sikerű Bolygónk, a Föld harmadik részét is tavaly mutatták be. Attenborough ma már természetesen jóval kisebb részt vállal a produkciókban, és nem kíséri el a forgatócsoportot a világ minden tájára, cserébe viszont egy olyan stábra bízhatja rá magát, amely az ő munkásságán nőtt fel és az általa kialakított szakmai keretek között dolgozik. A narrációt azért nem engedi el, és néha még meg is mutatja magát a filmek elején vagy végén.

Ezért nem fogata el a BBC főigazgatói posztját David Attenborough

Eredetileg paleontológusnak készült, végül a természetfilmezés, mára pedig a természetvédelem nagykövete lett. Sorozatai készítése során beutazta a világot, bemutatta az emberiségnek a természet csodáit, az elmúlt években pedig azért küzd, hogy ezek a tünemények ne vesszenek el örökre. A BBC-nél indult produceri, majd programigazgatói karrierje nem elégítette ki, többet akart adni munkáin keresztül az emberiségnek David Attenborough – írja a Múltkor

1926. május 8-án született Isleworth-ben (ma már Nagy-London része), gyerekkorát lényegében édesapja mellett, a Leicesteri Egyetem kötelékében töltötte. David már gyermekkorában is „mániákusan” gyűjtötte a köveket, fosszíliákat, és már 11 évesen segített az egyetemnek, amikor annak laboratóriumi kutatások miatt gőtékre volt szüksége. 

1952-ben csatlakozott a BBC csatornához teljes munkaidőben. Eleinte Attenborough-t nem tartották „képernyő-kompatibilisnek” így különböző műsorok készítésében, elsősorban producerként dolgozott. Első igazán sikeres műsora a Zoo Quest volt. 

1965-ben a BBC2 csatornánál lett programigazgató. 1969-ben Tanzániában forgatott filmet elefántokról, de Baliról is készített kultúrtörténeti sorozatot, 1971-ben pedig Új-Guinea elveszett törzsének nyomába eredt. A BBC főigazgatói posztját azért utasította vissza 1972-ben, mert az ezzel járó feladatok elvégzése mellett nem maradt ideje a filmezésre. Ez a lépés vezetett ahhoz a fényes filmes karrierhez, amelynek első csúcspontja a Life (Élet) sorozat óriási sikere.

(Kiemelt képünkön: Sir David Attenborough. Fotó: Asadour Guzelian / POOL / AFP)