Megérdemli – Másodjára is lovaggá ütötték David Attenborough-t

Másodszor is lovaggá ütötték a 96 éves természettudóst a televíziós műsorszolgáltatásban és a természetvédelemben szerzett szolgálataiért.

2022. június 9., 06:27

Szerző:

A tekintélyes lovagkeresztet a walesi herceg adta át Attenborough-nak a windsori kastélyban szerdán, akit először 1985-ben ütött lovaggá II. Erzsébet királynő – írta a CNN.

A királyi család hivatalos Twitter-fiókja azt írta: A windsori kastélyban Sir David Attenborough-t a walesi herceg a Szent Mihály és György Lovagrend lovagkeresztjévé avatta. Gratulálunk Sir David!

Attenborough olyan természetfilmek készítéséről ismert, mint a „A Kék bolygó”, amit nemzeti kincsnek tekint az Egyesült Királyság. A természettudós 2019-ben Vilmos herceggel közösen létrehozta az Earthshot-díjat, ami a bolygót érintő legsürgetőbb környezetvédelmi kihívásokra kitalált innovatív megoldásokat díjaz.

A királynő platina jubileumi ünnepségének részeként Attenborough üzenetet mondott az éghajlatváltozásról és a bolygóról, amelyet a Buckingham-palota homlokzatára vetítettek.

A Guinness World Records szerint Attenborough nemcsak televíziós természetfilmesként, hanem műsorvezetőként is a leghosszabb karriert tudhatja magáénak. Az is az ő nevéhez fűződik, hogy ő az egyetlen, aki fekete-fehér, színes, HD és 3D formátumú sorozatokért is nyert BAFTA-díjat – áll a honlapon.

2020-ban rekordot állított azzal, hogy a legrövidebb idő alatt elérte az 1 millió követőt az Instagramon – bár azóta a Harry Potter sztárja, Rupert Grint megdöntötte ezt a számot – mindössze néhány órával azután, hogy csatlakozott a közösségi médiaplatformhoz.

(Kiemelt kép: Sir David Attenborough a Szent Mihály és Szent György Lovagrend Nagykeresztjével a Windsori kastélyban tartott beiktatási ceremónia után 2022. június 8-án. Fotó: Andrew Matthews / POOL / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.