David Attenborough szerint azonnal tenni kell a klímaváltozás ellen, vagy már késő lesz

Erkölcsi felelősség, hogy tegyünk valamit a klímaváltozás ellen.

2021. október 26., 18:36

Szerző:

Azonnal tenni kell a klímaváltozás ellen, mert különben már késő lesz a bolygó számára – figyelmeztetett David Attenborough brit természettudós a vasárnap kezdődő glasgow-i klímacsúcs előtt.

A COP26 klímakonferencia résztvevői az emberiség legjobb esélyének azt tartják, ha a globális átlaghőmérséklet növekedése nem haladja meg az 1,5 Celsius-fokot az iparosodás előtti átlaghőmérséklethez képest. A 95 éves brit természettudós David Shukmannek, a BBC tudományos szerkesztőjének elmondta: hónapról hónapra egyre jelentősebbek és vitathatatlanabbak azok a változások, amelyek a bolygónkon történnek, és amelyeknek pusztító hatásait tapasztaljuk. Hozzátette:

ha nem cselekszünk most, már késő lesz.

Attenborough azt is kiemelte, hogy a gazdagabb nyugati országoknak, például Nagy-Britanniának segítenie kell a klímaváltozás miatt otthonukat elvesztő menekülteknek.

„Mi okoztuk ezt, a mi ipari termelésünk az egyik fő tényező a klímaváltozásban, tehát erkölcsi felelősségünk van abban, hogy segítsünk”

– fogalmazott. 

„Még ha nem is mi okoztuk volna, akkor is erkölcsi felelősségünk lenne, hogy tegyünk valamit a sokezernyi férfiért, nőért és gyermekért, akik mindenüket elveszették”

– tette hozzá David Attenborough. Mint hangsúlyozta: nem fordíthatunk hátat, nem mondhatjuk, hogy ez nem a mi dolgunk. 

Attenborough október elején reménykeltőnek nevezte a klímacsúcsot, mint mondta: „most először az egész világ hallani fogja az érveket, a problémák elemzését és azt is, hogy mi lehet a megoldás.”

A világ vezetőit, akik a glasgow-i klímakonferenciára érkeznek, Boris Johnson brit kormányfő üdvözli majd. A csúcstalálkozón várhatóan II. Erzsébet királynő is megjelenik, aki aggodalommal figyeli a késlekedést a klímaváltozás elleni küzdelemben.

(Kiemelt képünk: David Attenborough hivatalos Facebook-oldala.)