Fenyő-gyilkosság: Gyárfás Tamás súlyosabb büntetést kaphat

Súlyosabb büntetést kért Gyárfás Tamás egykori médiavállalkozóra az ügyészség, valamint a letartóztatását is kezdeményezték.

2024. május 9., 15:49

Szerző:

Az ügyészség indítványa alapján súlyosabb büntetést kaphat Gyárfás Tamás és Portik Tamás, valamint kezdeményezték előbbi letartóztatását is – írja a Népszava. A lapban megjelent ügyészségi közlemény szerint az ügyész Portik esetében a feltételes szabadságra bocsátás időpontjának kitolását is indítványozta, így arra legkorábban 20 év elteltével kerülhetne sor.

Mint ismert, Gyárfás Tamás médiavállalkozó-sportvezetőt, egykori tévés producert bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettében, míg a másodrendű vádlottat, Portik Tamást felbujtóként elkövetett emberölés bűntettében mondták ki bűnösnek a Fenyő-gyilkosság ügyében még februárban. Mindkét vádlottat tíz évre eltiltották a közügyektől.

Az ítélet szerint a most 74 éves Gyárfás Tamás legkorábban a hétéves büntetés kitöltésének négyötöde után, tehát 2029 második felében lenne feltételesen szabadlábra helyezhető, míg a most 56 éves Portik Tamás legkorábban húsz év múlva, azaz 2044-ben szabadulhatna feltételesen.

Az ítélet szerint Gyárfás Tamás megbízta az azóta más ügyekben jogerősen elítélt Portik Tamást és Tasnádi Pétert üzleti riválisa, Fenyő János megölésével. Portik Tamás megszervezte a gyilkosságot, felbérelte a feladatra az azóta számos akkori, alvilági leszámolás ügyében már szintén jogerősen elítélt szlovák Jozef Rohácot, aki 1998. február 11-én hajtotta végre a merényletet.

Gyárfás Tamás a nyomozás kezdetétől gyanús volt

A Fenyő-gyilkosság néven elhíresült eset tragikus főszereplője Fenyő János médiavállalkozó volt, akit a főváros II. kerületében, a Margit körút és a Margit utca sarkán 1998. február 11-én lőttek le a saját autójában. Az eset az 1990-es évek Magyarországán zajló „maffiaháború” egyik legismertebb gyilkossága lett.

A rendőrség forró nyomon indulhatott el, miután az elkövetéskor használt gépfegyvert és ruhákat nem sokkal később egy kapualjban megtalálták. A nyomozás mégis megakadt, az ügyet 2002. februárjában le is zárták. A követő évtizedek sem hoztak változást, a rendőrség nem tudott érdemi eredményt felmutatni a gyilkosság kapcsán. 

Gyárfás Tamás neve ugyanakkor már a nyomozás legelején felmerült, mint a gyilkosság lehetséges felbujtója. A két médiavállalkozó ugyanis egymás haragosainak számított. Ám csak az elkövetés után 15 évvel, azaz 2013-ra jutott el a rendőrség oda, hogy meg tudta nevezni gyanúsítottjait: az Aranykéz utcai robbantással is gyanúsított Jozef Roháčot és társait. A gyanúsítás szerint ugyanakkor a gyilkosságot ismeretlen személy megbízásából követték el. Nem sokkal később kiderült, az ismeretlen személy maga Gyárfás Tamás volt.

(Kiemelt képünkön Gyárfás Tamás látható. Forrás: KISBENEDEK ATTILA / AFP)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.