Fenyő-gyilkosság – Botrány a tárgyaláson, Portik Tamás fia kávét öntött a bíró arcába

Botránnyal indult a Fenyő-gyilkosság tárgyalása. Portik Tamás fia ugyanis kávét öntött a bíró arcába a folyosón. 

2024. január 30., 15:38

Szerző:

Nem indult zökkenőmentesen a Fenyő-gyilkosság tárgyalása, először a biztonságiakat, majd a rendőrséget kellett értesíteni a másodrendű vádlott, Portik Tamás fia miatt – írja az Index. A lap beszámolója szerint tárgyalás kezdete előtt, amikor Póta Péter tanácselnök megérkezett a teremhez, az útját állta a fiatal férfi.

Egy rövid szóváltást követően a tanácselnök hiába figyelmeztette, hogy menjen az útjából, Portik fia egy pohár kávét öntött a bíró arcába.

Végül egy újságíró lépett közbe, és vitte arrébb a fiatal férfit. Először a Fővárosi Törvényszék biztonsági szolgálata érkezett a helyszínre, majd a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai kezdték meg az adatrögzítést. Végül nagyjából fél tucat rendőr kísérte át Portik fiát a rendőrségre, és tanúk vitték át Portik volt anyósát is.

A Központi Nyomozó Főügyészség közlése szerint hivatalos személy elleni erőszak miatt indítottak eljárást.

Még mielőtt elkezdődhetett volna a tárgyalás, a szinte folyamatosan ügyvédet váltó Portik Tamás ismételten kifogást emelt a védője személye ellen. Vincze Tamás ügyvédről úgy gondolja, hogy komoly érdekellentét van közöttük, korábban viszont Vincze hónapokon át képviselte az ügy tárgyalása alatt. Póta Péter tájékoztatása szerint ugyanezt mondta neki Portik fia is, amikor a fiatal arcon öntötte a kávéval, amiből a szemébe is került. Portik erre úgy reagált, hogy szerinte a bíró elfogult, ezért nem vezetheti többet a tárgyalást. Állítja, hogy a korábbi kirendelt védője megfenyegette, ezért őt is feljelentette a rendőrségnél. 

Póta Péter reagált, röviden kifejtette, hogy nem tartja magát elfogultnak. Majd az ügyészség képviselője jelezte, hogy Portik Tamás már egy éve visszaél az ügyvédi meghatalmazásokkal. Az ügyészség véleménye szerint Portik folyamatosan késlelteti a határozathozatalt, és a viselkedése vélhetően a jövőben sem fog változni. Vincze Tamás ügyvéd szerint nem lehetséges, hogy folyamatosan képviselje Portik Tamást, olyan nagy a bizalomvesztés kettejük között, de az ügyvédi titoktartás miatt ennél többet nem mondhat. Végül kérte a kirendelése alóli felmentését Póta Péter bírótól. 

Egy rövid szünet után Póta Péter közölte: elutasítja Vincze Tamás indítványát, hogy mentsék fel Portik Tamás képviselése alól. A hosszas indoklás után hozzátette, hogy van helye a fellebbezésnek a döntéssel szemben. Ezzel a lehetőséggel Vincze Tamás és Portik Tamás is élt, majd Vincze közölte, hogy biztosan nem kezdi meg a védői beszédet. 

A Fenyő-gyilkosság rejtélye 

A 2019-ben indult perben Gyárfás Tamás, a Nap TV egykori producere ellen az a vád, hogy előbb Tasnádi Pétert bízta meg üzleti riválisa, Fenyő János megöletésével, majd mivel ő ezt nem hajtotta végre, Portik Tamáshoz fordult, aki a szlovák bérgyilkosnak, Jozef Rohácnak adta ki a feladatot. A vádlottak mindent tagadnak.

Kovács Lajos nyugalmazott rendőr ezredes korábban úgy nyilatkozott lapunknak, hogy „Princz Gábor és Gyárfás Tamás rögtön szóba jött már az első hetekben, napokban, mint elkövető. De Fenyőnek voltak aktuális jogi ellenfelei is, akikkel perben állt. A felesége mellett két barátnője is volt, közülük az egyiknek volt stabil kapcsolata Fenyő mellett, tehát még a féltékenységi dráma is szóba jöhetett volna, ha nem lett volna a végrehajtás ennyire speciális és megszervezett. Mert azért egy felszarvazott szerető nem tudta volna ilyen profi módon, egy bérgyilkos stílusával végrehajtani napközben ezt a leszámolást.” 

„Az köztudott volt, hogy az alvilágban elég komoly kapcsolatrendszerrel rendelkezik, akkoriban ő egy maffiafőnöknek volt elkönyvelve. Ráadásul azt is tudtuk, hogy Gyárfás ismeri Tasnádit. Valaha sok-sok évvel korábban ők sportújságíróként kollégák is voltak egy darabig” – nyilatkozta Kovács. „Mint hozzátette: Ezt a történetet fűszerezte még az a tény is, hogy nekem Tasnádi Péter általános iskolai osztálytársam volt, és nagyon jól ismertük egymást. Először azt kezdtük vizsgálni, hogy Gyárfás ennyire gyűlölhette-e a Fenyőt, hogy felkért valakit, hogy ölesse meg és minden arra utalt, hogy ez benne van a levegőben a lehetőségek között.

Az ő viszályuk ugyanis valami egészen óriási méreteket öltött, magyarul nagyon rosszban voltak. Üzleti okból voltak ellenfelek, sőt inkább ellenségek. Olyan szintig, hogy Horn Gyula, akkori miniszterelnök egy alkalommal behívta magához Fenyőt és arra utasította, hogy béküljön ki Gyárfás Tamással, mert a közélet nem tud elviselni egy ilyen látványos viszálykodást.

Ez a konfliktus ráadásul a média hasábjain is zajlott. Fenyőé volt a Népszava és ott folyamatosan közölték azokat a terhelő adatokat, amelyeket Gyárfásról szerzett Fenyő valamelyik újságírója, vagy ő maga. Az ő kettőjük pereinek részleteit, Gyárfás Tamás botrányait, újságírók célprémiumért nyomozták, és amikor valamit kiderítettek, akkor azt gyorsan megírták a Népszavában. Gyárfásnak ráadásul akkoriban volt egy komoly pere Kaposváron. A vád szerint egy strómanon keresztül folyt a NapTV stúdiójának felújítása. Ezt egy Kft. vállalta el és a cég tulajdonosa egy Somogy megyei faluban élő stróman volt, így lett az ottani bíróság illetékes az adócsalási ügyben, amelyben Gyárfás volt a másodrendű vádlott. Erről is folyamatosan beszámoltak a lapban. Közben pedig személyes fenyegetésekről is tudtunk mindkét oldalról. Szóval elég durván alakult ez a per, mindketten próbálták befolyásolni az eredményt. Gyárfás is protekciót akart szerezni, például próbált kapcsolatot teremteni az ügyésszel is, a megyei főkapitánnyal is, de még a körzet országgyűlési képviselőjével is. Ezt később az ügyésztől hallottam, ráadásul el is vették az ügyésztől ezt az ügyet az utolsó pillanatban, és egy másik ügyésznek adták. Gyárfás Tamást végül felmentették, a másik két vádlottat viszont elítélték.”

(Kiemelt képünk: police.hu)

Huszonöt év fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság a Deák téri késelés egyik elkövetőjét - közölte hétfőn a Fővárosi Törvényszék. A tájékoztatás szerint a fiatal férfit több ember sérelmére elkövetett emberölés, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntette és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt ítélték el.