Újra itt az Uber, ezekkel a feltételekkel indul újra

8 év után visszatér Budapest utcáira az Uber.

2024. június 14., 10:46

Szerző:

Június 14-én 13 órától ismét elérhető az Uber szolgáltatása a budapestiek számára – számolt be róla a Telex.

A szolgáltató 2016-ban vonult ki Magyarországról, ami sok utast és sofőrt is érzékenyen érintett, most viszont 2500 taxisofőr náluk szeretne dolgozni, és az utasok részéről is hatalmas az érdeklődés. A portál számos kérdést tett fel Kardos Eszternek, az Uber magyarországi ügyvezetőjének, aki elmondott minden fontos információt a szolgáltatással kapcsolatban.

Véleménye szerint az az Uber legnagyobb vonzereje a sofőrök számára, hogy a jól működő technológiai háttér miatt a felesleges várakozás helyett fuvarozással, tehát pénzkeresettel töltik az idejük nagy részét. Bár a fuvardíjakból 5%-os részesedést kell fizetniük az Ubernek, de akik május 24-ig regisztráltak a vállalatnál, 3 hónapig mentességet élveznek ez alól, ami sokak számára nagyon kedvező ajánlat.

Mint kiderült, engedélyek nélkül az Uber sem működhet Magyarországon, ezért a Főtaxi egyik leányvállalatával, az F-mobilitás Kft.-vel kötöttek partnerségi szerződést, a diszpécserszolgálatot is ők látják el. Ezen kívül az autókra és a sofőrökre vonatkozó hatályos jogszabályoknak is meg kell felelniük, tehát nem válhat akárkiből Uber-sofőr, és az autók állapotát is ellenőrzik. Míg a Főtaxi az engedélyekért felelős, az Uber a kidolgozott technológiai hátteret biztosítja.

Az Uber népszerűsége töretlen

Meglepőnek tűnhet, de mint azt Kardos Eszter elmondta a Telexnek adott interjúban, nem egyedi példa, hogy az Uber együttműködik egy-egy helyi taxitársasággal, és nem riválisként kezelik egymást, ehelyett inkább partneri viszonyt alakítanak ki. Ez Európában és az Egyesült Államokban is bevett gyakorlat.

Magyarországon az utasok többsége korábban két indokot jelölt meg, amiért szívesebben utazik Uberrel, mint más taxitársaságokkal: az egyik pozitívumot az alacsonyabb árak, a másikat a nyomon követhetőség jelentette. A 8 év után visszatérő szolgáltatónál az árakat tekintve nem lesz eltérés a többi taxitársasághoz képest, ami azonban az utasok számára extra kényelmi szolgáltatás lehet, az a felhasználóbarát mobilapplikáció, amelynek több előnye is van.

Egyrészt az autó megrendelése is nagyon egyszerű, de mivel a jogszabályi kötelezettségek az Uberre is vonatkoznak, akár egy-egy szabad taxi leintésére is van lehetőség. Sokak számára megnyugtató lehet, hogy az utazás részletei megoszthatóak, így például a családtagok folyamatosan nyomon követhetik, merre jár az autó, és ha hosszabb ideig áll valahol a taxi, akár a diszpécserszolgálattal is felvehetik a kapcsolatot. Ez a biztonsági funkció a legtöbb utas számára megnyugtató.

Másrészt az is szerepel az előnyök között, hogy a fuvardíjak könnyedén megoszthatóak, így ha egy társaság együtt szeretne hazaindulni, megoszthatják a költségeket egymás között. A fizetés az applikáción keresztül történik, de bankkártyás fizetésre is biztosítaniuk kell a lehetőséget.

Az Uber nagy hangsúlyt fektet a biztonságra, mind a sofőröket, mind az utasokat anonim módon jelzi egymásnak, ugyanakkor lehetőséget teremt a kommunikációra, sőt az applikáció egy fordítóprogrammal is segíti a kapcsolatteremtést.

Az utasok számára fontos információ, hogy az Uber autói első pillantásra ugyanúgy néznek ki, mint bármely más taxitársaságé, a kocsik oldalán azonban ott lesz az Uber matricája, a taxilámpák hátsó fénye pedig borostyánsárga lesz – ezek alapján könnyen felismerhetővé válnak Budapest utcáin.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)