A Szerencsejáték Zrt. idén is százmilliókkal dobta meg a NER-kedvenceket

A Szerencsejáték Zrt. leánycége kiosztotta szponzorpénzeit: a támogatotti lista most sem okozott meglepetést, az ingyen százmillióknak a NER legnagyobb kedvencei örülhettek.

2024. június 20., 10:39

Szerző:

Jelentős összeget, közel nettó 665 millió forintnyi támogatást ítélt oda májusban az állami Szerencsejáték Zrt. leánycége, és az összeg majdnem felét két ismeretlenül csengő nevű, nemrég alapított vállalkozás kapta. A nyilvános közzétételei lista alapján a nettó 280 millión – nem tudni, milyen arányban – a milliárdos Bessenyei István vállalkozó két cége osztozik. Az Inani Production Kft. és az Inani Football Production Kft. a szponzorpénzek május 8-i odaítélésekor mindössze 11, illetve 1,5 hónapja létezett – írja cikkében a hvg.hu.

A lap megjegyezte, a Szerencsejáték-cég bőkezűen bánik Bessenyei Istvánnal, aki miután 11 évig járhatott MSZP-s belépővel a Parlamentbe, 2017-ben a kormányfő lánya, Orbán Ráhel köreiben tűnt fel, később Rogán-Gaál Cecília és Sarka Kata üzleteiben vett részt. Utóbbit feleségül vette, az ATV vezérigazgatójával pedig közösen bulvárportált visz, miközben az állam által gyakran foglalkoztatott Valton-Sec biztonsági cég résztulajdonosa is. Eddig Bessenyeinek egy másik cége, a Netrise Hungary Kft. volt a kedvezményezett a Szerencsejáték-cég listáján: legutóbb tavaly októberben kapott így 40 milliót, de 2022-ben is kapott a ugyanennyit, meg 2019-ben is, míg egy évvel korábban pedig 35 milliót. 

Ha nem is 280 milliónak, de jelentős, 120 milliós összegnek örülhetett a Symphonic Concert Management Kft. is. Ez a zongoraművész Havasi Balázs többségi tulajdonú vállalkozása, amit tavaly nyáron már megdobott a Szerencsejáték-cég 100 milliónyi szponzorpénzzel. Sőt, 2022-ben és 2021-ben is 150-150 millióhoz jutott az állami lottócégtől. A vállalkozást korábban 50 millióval támogatta az MNB egyik alapítványa, 2016–2018 között pedig a Külgazdasági és Külügyminisztérium segítette évente 150 millióval. Havasi játékát amúgy szereti a Mészáros-Várkonyi házaspár is: májusban Londonig utaztak, hogy meghallgassák a koncertjét a Royal Albert Hallban.

A harmadik legtöbb pénz, 80 millió forint a Szövetség a Nemzetért Alapítványnak esett le, amely szintén visszatérő kedvezményezett. Ez az első polgári körből, az Orbán Viktort és egykor Vona Gábort is soraiban tudó Szövetség a Nemzetért Polgári Körből kinőtt civil szervezet tavaly nyáron is kapott 60 milliót, 2019-ben pedig szintén 60 milliót. Ők tartják fenn a Polgárok Házát, és korábban jelentős összegeket kaptak a Fidesz pártalapítványától is: 2010-2015 között 135 milliót, 2015-2020 között 98 milliót. Botrány lett 2016-ban egy bőkezű támogatásukból: 320 millió forintot kaptak a légi irányításért felelős állami Hungarocontrol Zrt.-től.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)

A járműipar komoly nehézségekkel küzd, amiből következően szárnyra kaptak olyan hírek, hogy a kecskeméti Mercedes-Benz elhalasztaná a hatalmas méretű gyárberuházását, egyesek pedig tényként kezelik, hogy a cég már le is tett arról, hogy megduplázza hazai gyártókapacitását.