Raskó György: burgonya- és sertéshúshiány is jöhet

Súlyos problémákat okozhat, hogy mind sertéshúsból, mind burgonyából importra fog szorulni az ország már január folyamán, közölte a Jazzy Rádió reggeli műsorában, a Business Classban Raskó György agrárvállalkozó.

2023. január 3., 09:00

Szerző:

A hazai burgonya januárban végleg eltűnik a piacokról, mert a készletek kifogytak, csupán az importburgonya maradhat, amely viszont a behozatal ára miatt csak sokkal drágábban lehet beszerezni, közölte Raskó György agrárvállalkozó és szakértő a Jazzy Rádió Business Class című reggeli műsorában. Raskó szerint a burgonya- és sertéshús-kínálatban súlyos problémákat hozhat az új év.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a sertéshús ára mintegy 80 százalékkal fog emelkedni az árstopok miatt. Raskó szerint ugyan a fogyaszói ár ezeknél az alapvető élelmiszereknél rögzítve van, de a hazai készletek kifogyása után az import nagykereskedelmi ár a viszonteladóknak jelentős veszteséggel fog járni, ezért a készletekkel fognak spórolni, így akár hiány is kialakulhat ezekből a termékekből rövidesen.

Frissítés! Cikkünk megjelenését követően Raskó György az alábbi posztot tette közzé közösségi oldalán - a bejegyzést változtatás nélkül közöljük:

"Sajnos a média hajlamos szenzáció hajhász módon címet adni egy - egy cikknek, miként az egyik portál tette ma egy a Jazzy Rádió interjúban elhangzottakat interpretálva. Azt mondtam, hogy a magyar burgonya januárban elfogy, utána már csak import jöhet szóba, és azt is mondtam, hogy hazai eredetű friss sertéscomb beszerzésével is gondjai lesznek a kiskereskedelmi láncoknak. Az egyik portál ezt úgy hozta le, hogy hiány lesz burgonyából és sertéshúsból. Nem ezt mondtam, hanem, hogy hazaiból lesz hiány.
Import burgonya és import sertéshús, sertéscomb beszerezhető, ez utóbbi nagy valószínűséggel fagyasztott hús lesz, ami nyugat-európai raktáraktól megvehető viszonylag olcsón. Nem a friss minőség, de a kormányrendelet előírásainak megfelel. Hús, hús.
Hiány azonban nem lesz, mert a kereskedelmi láncok között óriási verseny van. Egyik diszkont, de a Spar, a Tesco, vagy Auchan sem teheti meg, hogy az ársapkás termékekből ne legyen elegendő készlete, de nem azért, mert előírja a kormány, hanem mert szerencsére még van szabad verseny a kereskedelemben. A nagy szereplők mindegyike fog kínálni ársapkás termékeket, mert meg kell fognia minden potenciális vevőt. Ezért le fogja nyelni a veszteséget, illetve áthárítja más termékekre. Ez így logikus, hiány tehát nem lesz, pláne, ha limitálják minimum mennyiségre a vásárolható mennyiséget, egy kiló cukor, liszt, egy flakon étolaj, stb.
Arról viszont keveset beszélnek, hogy az ársapka rendelet igazi koporsószög a magyar családi tulajdoni kereskedelmi vállalkozásoknak, mindenekelőtt a falusi, kisvárosi vegyesboltoknak. Ők az ársapka rendelet igazi áldozatai, ezrével fognak bezárni.
A nagy láncokhoz átáramló vásárlótömegnek köszönhetően a diszkontláncok még profitálni is fognak az ügyből. Forgalmuk elképesztő módon nő, árrés-tömegükkel együtt. Meg fogják köszönni az ársapkát a kormánynak."
 
(Kiemelt kép: Tojások a CBA boltjában az Anker közben 2022. november 11-én. Az előző napon életbe lépett a tojás- és az étkezésiburgonya-árstop. A tojás és az étkezési burgonya esetében a bruttó kiskereskedelmi ár nem lehet magasabb a kereskedő által 2022. szeptember 30-án alkalmazott árnál. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.