Eltűnt a kedvenc tejterméke a boltokból? Ne aggódjon, ez áll a háttérben

Újabb ponton változott a hazai élelmiszerkönyv, ami nagyban érintette a boltokban eddig beszerezhető tejtermékek palettáját.

2025. április 27., 11:13

Szerző:

Új, szigorúbb szabályozás lépett életbe a magyar boltokban kapható tejtermékekre vonatkozóan: az új élelmiszerkönyvi előírások célja, hogy pontosabb tájékoztatást nyújtsanak a vásárlóknak, és megakadályozzák a félrevezető megnevezéseket – írja a vince.hu. A jövőben például csak akkor lehet egy sajtot „kecskesajtnak” hívni, ha az kizárólag kecsketejből készült, illetve a nem tehéntejből készült termékeknél kötelező feltüntetni a tej pontos típusát, például hogy „kecsketejből készült joghurt”.

A módosítások az adalékanyag-használatra is kiterjednek: például a tejföl, a túró és a túrósajt gyártása során tilos élelmiszer-adalékanyagokat használni, míg a kakaós és karamellás tejekben színezék hozzáadása sem engedélyezett. A változások célja, hogy a vásárlók pontosabb információkat kapjanak az adott termékről, ami különösen fontos az allergiások, a laktózérzékenyek és a speciális diétát követők számára.

Nemcsak a tejtermékek esetében módosult az élelmiszerkönyv

Még tavaly írtunk arról, hogy a pékáruknál az utóbbi években a kovász egy olyan prémium termékre utaló jelző lett, amelyhez magasabb árat lehet társítani. Ezzel előszeretettel operáltak is a boltok és a pékségek. A Magyar Élelmiszerkönyv Sütőipari és Cukrász Szakbizottsága ugyanakkor ezt megakadályozta azzal, hogy a piaci szereplők észrevételei alapján új előírás-tervezetet dolgozott ki a „kovászos” jelző használatára. Ebben módosították a kovász fogalmát, az élesztő maximális mennyiségének és az érlelési idő minimális időtartamának meghatározásával.

A változtatásra pedig azért volt szükség, mert a nagyüzemekből származó pékárukra általánosságban az volt a jellemző, hogy ha kovászosnak nevezték a terméket, akkor volt benne ugyan kovász, de csak kis mennyiségben. A kelesztést általában ilyenkor is a sokkal gyorsabb és egyszerűbb gyártás lehetőségét biztosító élesztővel végezték, a kis mennyiségű kovász inkább csak az ízt módosította, és megteremtette a kovászos jelző használatának lehetőségét.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Freepik)