Retteghetnek a magyar boltosok: ezeket az élelmiszereket vizsgálja majd a hatóság

Húsvéti sonkákat, gyümölcsleveket és gluténmentes élelmiszereket vizsgál a következő időszakban a fogyasztóvédelem.

2025. március 2., 10:42

Szerző:

Bár a húsvét idén április 20-ra esik, úgy tűnik ez a fogyasztóvédelmet nem zavarja – legalábbis ez derült ki a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) közleményéből. Eszerint a fogyasztóvédők a szakmai irányítása alatt álló kormányhivatalok ugyanis a magyar családok és fogyasztók védelme érdekében megkezdték a boltokban a hagyományos húsvéti termékkörök, valamint egyes speciális megjelölést tartalmazó élelmiszerek ellenőrzését. A vizsgált termékek tételesen: 

  • nyers sonkák;
  • gyümölcslevek;
  • gluténmentes jelöléssel forgalomba hozott élelmiszerek.

Az NKFH laboratóriumi vizsgálattal egybekötött ellenőrzésének célja a fogyasztókat megtévesztő termékek kiszűrése, valamint az élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő tételek vizsgálata. A húsvéti ünnepek előtt a laboratóriumi vizsgálatok kiterjednek a nyers és hőkezelt sonkákra, a gyümölcslevekre, valamint a gluténmentes termékekre egyaránt. 

A nyers sonkák és a gyümölcslevek esetén egyébként a szakemberek azt vizsgálják, hogy a címkén feltüntetett megnevezés és tápérték adatok valódiak-e a jogszabályok és a Magyar Élelmiszerkönyv által meghatározott előírások teljesülésének szempontjából. A gluténmentes termékek pedig egészségi okokból kiemelten fontos, hogy ténylegesen megfeleljenek a jelölésben foglaltaknak. A vonatkozó Uniós rendelet alapján ugyanis egy élelmiszer csak akkor nevezhető gluténmentesnek, ha annak gluténtartalma – a végső fogyasztó számára értékesített alakban – legfeljebb 20 mg/kg. Az NKFH akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma gluténmentes – vagy annak mondott – kenyereket, száraztésztákat, kenyér-, palacsinta-, pizza-, süteményporokat, kekszeket, liszteket és zabitalokat egyaránt vizsgál. 

Lehet félnivalója az élelmiszer-előállítóknak

A szezonális ellenőrzéseket a korábbi évek ellenőrzési adatai is indokolják. A legutóbbi ellenőrzések során a vizsgált sonkák 25 százaléka nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, azoknak ugyanis túlzottan magas sótartalma volt. Gyümölcslevek esetén ugyanakkor a cukortartalomra vonatkozó előírások a vizsgált termékek mindössze 2 százalékánál nem teljesültek, míg a gluténmentes termékek vonatkozásában a kifogásolási arány csupán 5 százalék volt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: MARKUS SCHOLZ / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)