500 forintos euró: tényleg ez lenne Orbán mesterterve?

Továbbra sincs egyértelmű terv arra, hogy Magyarország a közeljövőben hogyan érheti el az 1000 eurós minimálbér és az 1 millió forintos átlagbér szintjét. Az mindenesetre biztos, hogy az Orbán Viktor által is vázolt cél akár komoly problémát is okozhat.

2024. október 9., 12:03

Szerző:

A három különböző módon nyilatkozó minisztere után Orbán Viktor is felvázolta a mestertervét arra, hogy Magyarország a közeljövőben hogyan érheti el az 1000 eurós minimálbér és az 1 millió forintos átlagbér szintjét. Ugyanakkor a kormányfő részletes makrogazdasági adatokat és prognózisokat nem osztott meg, így azok hiányában egyik kijelentés megalapozottságához sem kerültünk közelebb – írja cikkében a Piac és Profit. A lap felidézte Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnökének véleményét is, mely szerint 

a kormány már rendeletben is meghatározta, hogy a mindenkori minimálbérnek 2027-re el kell érnie a rendszeres bruttó átlagbérek 50 százalékát. Egymillió forintnak pedig – legalábbis mai árfolyamon – nem ezer euró a fele. 

A MASZSZ elnöke ennek ellenére üdvözli a miniszterelnök elképzelését, aki – ez alapján úgy tűnik – tudja, hogy a magyar bérek szégyenteljesen az európai rangsor végén kullognak, és komolyan javítani is akar ezen a helyzeten. Az ugyanis már jó ideje tarthatatlan, így nem véletlen, hogy a szakszervezetek minden évben keményen harcolnak akár egyetlen plusz százaléknyi béremelésért is – hívta fel a figyelmet Zlati Róbert. Hozzátette a szakszervezetek számára nincs is annál biztatóbb, mint amikor az ország miniszterelnöke nagyobb munkabéreket vizionál a magyarok számára, mint amiről az érdekképviselők – megfelelő adatok híján – egyelőre csak álmodni mernek.

Orbán ágyúgolyóként lőheti ki az euró árfolyamát

A MASZSZ az elsők között fogja támogatni a kormányt abban, hogy közösen megvalósítsák a miniszterelnök vízióját, az ezer eurós minimálbér vagy az 1 milliós átlagbér 2-3 éven belüli elérését.

Feltéve, ha ennek nem az 500 forintos euró lesz az ára, és nem az ultragazdag felső tízezer tagjai, hanem a kis- és középkeresetű emberek lesznek a legnagyobb nyertesei, vagyis az ő bérük drasztikus emelése segíti elérni ezt a célt

– szögezte le Zlati Róbert, hozzátéve: a szakszervezetek üdvözlik a miniszterelnököt abban a táborban, ahol komolyan veszik a béremelés szükségességét, és remélik őszinte szándékát mostantól a jövő évi minimálbér-emelési tárgyalások is tükrözni fogják. 

(Kiemelt képünkön Orbán Viktor miniszterelnök. Forrás: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala)