Orbán Viktor: Óriási veszély ez Magyarország számára

Orbán Viktor szerint ha jól csináljuk, akkor jövőre 3-6% között lehet a gazdasági növekedés.

2024. október 4., 08:03

Szerző:

„Nem szabad elcsábulnunk” – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban, a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában, a háromnapos geszti kormányülés után, amin szerinte az volt a cél, hogy beállítsák a kormányzás legfontosabb irányait – írja a Telex.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy szerinte ősszel és tavasszal van egy-egy ilyen hosszabb kormányülés, amin a kormány működése szempontjából fontos ügyeket kell eldönteni. Azt mondta, nagy a csábítás, hogy a kormány a külpolitikai eseményekkel foglalkozzon, de szerinte ennél fontosabb, hogy a gazdasággal foglalkozzon a kormány.

„Óriási veszély a gazdasági hidegháború Magyarország számára”

– mondta Orbán, aki szerint a gazdasági semlegesség megalapozását végzi most a kormány, a geszti kormányülésen ezt gyűjtötték össze. Orbán azt mondta, hogy ha a szavak mögé nézünk, akkor minden támadás mögött az van, hogy „le akarják szorítani” erről az útról. „Ha jól csináljuk, akkor jövőre 3-6% közé tudjuk emelni a gazdasági növekedést” – mondta Orbán, aki szerint ez jóléthez, fizetésemelésekhez vezet majd. „Nekünk siker kell” – mondta. Ezután arról beszélt, hogy a gazdaság szempontjából a legfontosabb, hogy az embereknek van-e munkája. „Ma mindenkinek van munkája” – mondta, majd sorolni kezdte, hogyan tud a kormány segíteni a gazdaságban.

„Én nem tudom lenyomni az árakat, mert az árszabályozás megöli a gazdaságot”

– mondta, majd hozzátette, hogy ez csak különösen válságos időkben lehetséges, majd arról beszélt, hogy Geszten nemcsak a havi ezer eurós minimálbérről volt szó, hanem arról is, hogyan lehet megteremteni az egymilliós átlagbért.

Folytatva a gazdasági növekedésről szóló értékelését, rátért arra, hogy a kormány szerint az állami szektorban dolgozók bérét kell emelni, példaként a pedagógusokat, közalkalmazottakat, és a vízügyeseket említette, visszautalva az árvízi helyzetre.

Orbán ezután részletesen beszélt arról, hogy szerinte kétszeresére kell növelni a gyerekek után járó adókedvezményt, azt mondta, a családok védelme kifejezetten fontos neki, „ezt a csontot nem engedik el” – írja a lap.

Gulyás Gergely: Orbán Balázs ügye le van zárva

Ahogyan arról beszámoltunk, a Békés vármegyei Geszten tartott kormányülés utáni kormányinfón Gulyás Gergely gazdasági semlegesség mellett a gazdasági növekedés és persze Orbán Balázs ügye is szóba került.

Magyarország ki akar maradni a Brüsszel és Nyugat-Európa által hirdetett "kereskedelmi hidegháborúból", helyette a gazdasági semlegesség politikáját követi - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a Békés vármegyei Geszten. Gulyás Gergely közölte: a kormány a következő években kiemelt feladatának tekinti a megfizethető lakhatást, a gazdasági növekedésen alapuló gyors béremeléseket és a kis- és közepes vállalkozások (kkv) méretugrását. Orbán Balázs ügye pedig le van zárva.

A kihelyezett kormányülés helyszínén tartott Kormányinfón a miniszter hangsúlyozta, Magyarország számára a kereskedelmi hidegháború rendkívül veszélyeket rejt, mert a magyar gazdaság exportvezérelt, és egy ilyen hidegháború elzárja az országot a piacoktól és a befektetési lehetőségektől.

Közölte, a gazdasági semlegesség lehetővé teszi a sokkal dinamikusabb és gyorsabb növekedést.

A következő években az a cél, hogy a magyar gazdaság 3-6 százalék között növekedjen

- mondta.

Az Index tudósítása szerint Gulyás Gergely kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: szerinte Orbán Balázs félreérthetően fogalmazott  1956-tal kapcsolatban, de Magyarország a NATO tagja, eddig is eleget tettek a szövetségesi kötelezettségeknek, és ezután is eleget fognak tenni. Azt ízléstelennek és cinikusnak tartja, hogy azoknak az országoknak a nagykövetei próbálnak történelmi vitába keveredni, amelyeknek az országai semmit nem tettek 1956-ban, amikor vérbe fojtották a szabadságharcot. A politikai igazgató ügyével kapcsolatban a miniszter leszögezte: „Le van zárva az ügy a részünkről”. Később azt is megerősítette a tárcavezető, hogy Orbán Balázs továbbra is marad a kormányfő politikai igazgatója. Gulyás egyébként azt is cáfolta, hogy a kormány „mérte volna” az Orbán-ügy lecsapódását. 

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook oldala)